Učenici i prosvjetari obilježavaju školsku slavu /VIDEO/

Srpska pravoslavna crkva i vjernici proslavljaju danas Svetog Savu, utemeljivača srpske crkve, države i školstva, a Savindan se obilježava u svim školama u Srbiji i RS kao školska slava.

Sinoć je povodom Savindana u Eparhiskom domu u Bijeljini održana Svetosavska akademija.

Njegovog preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije je tokom govora na akademiji pozvao Srbe da žive u zemaljskom i duhovnom jedinstvu i da sačuvaju KiM u okviru Srbije.

Sveti Sava je obožena, ohristovljena ličnost za srpski narod, što i Mojsije za Јevreje, te da po njegovom zakonopravilu treba živjeti.

U programu sinoćnje svečanosti učestvovali su učenici Gimnazije “Filip Višnjić” i Muzičke škole “Stevan Stojanović Mokranjac” iz Bijeljine, dok su među mnogobrojnim građanima koji su prisustvovali akademiji bili su gradski čelnici.

Školska slava obilježena je danas lomljenjem slavskog kolača i prigodnim svečanostima u svim Bijeljinskim osnovnim i srednjim školama. Svečano je bilo u Bijeljinskoj Gimnaziji Filip Višnjić, Tehnikoj školi Mihajlo Pupin, kao i u Ekonomskoj školi.

Savindan je obilježen i na visokoškolskim ustanovama u našem gradu – Pedagoškom fakultetu, kao i na Fakultetu poslovne ekonomije, koji već godinama u nazad zajednički obilježavaju školsku slavu.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *