U toku probni rad postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova

U toku je probni rad postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u Termoelektrani Ugljevik, koji je bio prekinut usljed epidemije virusa korona, a očekuje se da do kraja avgusta bude predato na korištenje RiTE Ugljevik.

Probni rad počeo je 26. jula i trajaće trideset dana, do kada treba da potvrdi projektovane vrijednosti, saopšteno je iz Rudnika i termoelektrane /RiTE/Ugljevik.

U saopštenju se navodi da se probni rad odvija pod nadzorom internacionalnog tima, isporučioca opreme i izvođača radova.

Projekt menadžer japanske korporacije MHPS Takuro Ueda rekao je da je zadovoljan saradnjom sa poslodavcem, te da očekuje da se probni pogon uspješno završi i postrojenje preda na korištenje RiTe Ugljevik do kraja avgusta, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je RiTE Ugljevik uz pomoć Vlade Republike Srpske uspjela ponovo da vrati internacionalne i domaće izvođače radova.

Iz RiTE napominju da svakodnevno mjere efekat rada postrojenja, te da je trenutno emisija sumpor-dioksida smanjena za 99 odsto, a i emisije čvrstih čestica u dimnim gasovima je daleko ispod vrijednosti koje zahtjevaju evropske direktive.

“Troškovi rada postrojenja su, takođe, u okviru projektovanih vrijednosti, tako da slobodno možemo reći da smo zadovoljni prvim rezultatima rada postrojenja”, ističe menadžer projekta postrojenja Zlatko Malović.

U saopštenju se navodi da je ovaj projekat, pored zaštite životne okoline, otvorio i druge razvojne šanse u Ugljeviku.

Izvršni direktor za proizvodnju električne energije i razvoj Termoelektrane Milutin Tasovac rekao je da su dobili pismo namjere od ugledne kineske kompanije koja je spremna da gips koji se dobija kao nusproizvod koristi za proizvodnju rigips ploča.

“U pismu ističu da su spremni da u fabriku rigips ploča investiraju oko 40 miliona evra, a ta fabrika bi zapošljavala 70 do 80 radnika, što bi bilo vrlo značajno za ovaj kraj”, dodao je on.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *