U toku godine realizacija javnih nabavki za trasu regionalnog puta u zoni Starog Ugljevika

Iz Javnog preduzeća “Putevi Republike Srpske” saopšteno je da će u toku ove godine biti realizovane javne nabavke u vezi sa izgradnjom urušenog dijela trase regionalnog puta u zoni Starog Ugljevika.

Iz ovog preduzeća Srni je rečeno da finansiranje tehničke dokumentacije i samu izgradnju realizuje Rudnik i Termoelektrana /RiTE/ “Ugljevik”.

“U skladu sa Zakonom o javnim putevima propisano je da se izmještanje ili rekonstrukcija dijela puta zbog građenja novog objekta, gdje spada i rudnik, vrši u skladu sa standardima postojeće kategorije puta, a troškove izmještanja puta u cijelosti snosi investitor novog objekta”, navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da je prošle godine potpisan Sporazum o uređenju međusobnih odnosa, prava, obaveza i odgovornosti u vezi realizacije trajnog izmještanja dijela trase regionalnog puta, koji se nalazi u eksplatacionom polju ležišta “Bogutovo selo-Ugljevik istok 1”, između “Puteva Srpske” i “Elektroprivrede Republike Srpske”, zavisno preduzeće RiTE “Ugljevik”.

Nakon potpisivanja ovog sporazuma, formiran je stručni tim za sprovođenje postupka utvrđivanja trajne trase dionice, dodaju iz “Puteva Srpske”.

U saopštenju se ističe da je radom stručnom tima u prethodnom periodu utvrđeno da je za realizaciju trajnog izmještanja trase regionalnog puta neophodno izraditi sveobuhvatnu i detaljnu tehničku dokumentaciju te da je obaveza “Puteva Srpske” da sprovede javnu nabavku za izbor pravnog lica koje će izraditi tu dokumentaciju.

“Javno preduzeće `Putevi Republike Srpske` prati stanje regionalnog puta i ukoliko dođe do daljeg urušavanja dijela trase aktivnostima RiTe `Ugljevik`, s ciljem bezbjednosti saobraćaja i učesnika u saobraćaju, zatražiće od Ministarstva saobraćaja i veza da donese rješenje o obustavi saobraćaja do trajnog izmještanja puta”, navodi se u saopštenju.

RiTE “Ugljevik” juče je saopštio da su obezbijedili novac za izgradnju urušenog dijela trase regionalnog puta uljed razvoja rudarskih radova u zoni Starog Ugljevika, ali da nemaju nadležnost da obave radove.

U saopštenju su naveli da nemaju nadležnost da grade javne puteve zbog čega su preduzete sve aktivnosti da bi se animirali nadležni organi, prije svega “Putevi Srpske” i lokalna samouprava s ciljem trajnog rješenja problema putne infrastrukture, ali da do sada nisu dali konkretne rezultate.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.