U Sigurnu kuću smješteno osam osoba: Među žrtvama porodičnog nasilja petoro djece /VIDEO/

Prema evidencijama bijeljinskog Centra za socijalni rad ove se godine bilježi porast broja slučajeva nasilja u porodici u odnosu na prošlu godinu.

U posljednje tri godine broj slučajeva porodičnog nasilja ima tendenciju rasta. Za to vrijeme Fondacija Lara na SOS telefon zaprimila je oko 1.500 poziva žena koje su žrtve nasilja, a sve je izraženije i sekusalno nasilje. Među žrtvama ima čak i djece koja su žrtve seksualnog nasilja.

U toku ove godine u Sigurnoj kući zbrinuto je osam žrtava nasilja, tri žene i petoro djece. U Sigurnoj kući trenutno boravi jedna žena sa dvoje djece.

Prošle godine na snagu je stupio Pravilnik o postupku i načinu sprovođenja procjene rizika.

Centar za socijalni rad jedan je od subjekata zaštite kada je u pitanju primjena Zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Propisao je ovaj zakon i određene novine koje se tiču procjene rizika, žrtvama je ponuđena i besplatna pravna pomoć te prisustvo osobe od povjerenja.

Centar za socijalni rad u Bijeljini radi sa svim žrtvama nasilja, ali je ova ustanova najpozvanija da reaguje kada su u pitanju naročito osjetljive kategorije stanovništva djeca, stare osobe, lica sa invaliditetom te osobe pod starateljstvom, ističe Rakićeva. Prema evidencijama Centra najviše je slučajeva partnerskog nasilja, pa je najvažnije u startu napraviti procjenu rizika.

Baveći se problematikom nasilja u porodici Centar za socijalni rad primjenjuje i Porodični zakon te Zakon o socijalnoj zaštiti, kojim su žrtve nasilja u porodici prepoznate kao kategorije korisnika prava iz oblasti socijalne zaštite.

Nasilje u porodici je gorući problem i mora se rješavati u rekordnom roku. Na nivou Grada funkcioniše i grupa za sprečavanje porodičnog nasilja, a saradnja svih subjekata zaštite je na visokom nivou, rečeno je pored ostalog na radnom sastanku  koji je održan u prostorijama Policijske uprave Bijeljina u sklopu kampanje 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *