U Semberiji oko 2.000 junadi spremno za otkup /VIDEO/

Izvoz junećeg mesa iz BiH u Tursku bio je privremeno obustavljen i to zbog eventualnih malverzacija koje su napravili izvoznici prilikom izvoza mesa i nalaza koji je utvrdila Kancelarija za veterinarstvo da upravo tu postoje određene vrste problema.

Naši stočari moraju biti u tom lancu zadovoljeni naglašava Košarac. Iz tog razloga tražili smo unapređenje poslovne aktivnosti sa Turskom, planom je predviđen otkup od 8.000 tona junetine, a izvoz je odobren za 3.000 tona, podsjeća Košarac.

Za nas je ističe veoma važno da poštujemo međunarodne ugovore koje ima BiH i mi moramo urediti stanje na domaćem terenu kako ne bi bilo nepravilnosti prilikom implementacije tih ugovora.

Prostora za širenje kapaciteta na domaćim farmama ima, ali uz prethodno obezbijeđene bolje uslove  kaže Košarac.

Da je posao već dva puta doveden u pitanje podsjećaju i predstavnici poljoprivrednih udruženja u BiH.

Na području Semberije je u pripremi već 2.000 grla koja mogu završiti u otkupu, međutim problem je kaže Bakajlić što malo utovljenih bikova završava na domaćem tržištu.

I dok brinu o plasmanu junadi poslovi oko pripreme zemljišta za sjetvu jarih kultura ne mogu čekati. Bakajlić ističe da je sjemenski kukuruz na nešto jačoj cijeni, zbog čega kako kaže negoduju proizvođači.

Ostaje žal napominje Bakajlić, što naše domaće proizvode ne možemo prodati na tržištu BiH jer se kako napominje zemlja uglavnom oslanja na uvoz.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.