U Pukišu služen parastos za 104 Mirosavačka mučenika /FOTO/

U Pukišu kod Lopara danas je služen parastos za 104 postradala mještanina sela Mirosavci koje su ubile ustaše 26. novembra 1941. godine, kao i za poginule borce ovog sela u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Protojerej-stavrofor Slavko Maksimović rekao je da je srpski narod podnio velike žrtve u prethodnim ratovima i da žrtve nevinih Mirosavčana, od kojih su neki i rođeni i stradali u istoj godini, ukazuju da Srbi nisu ni svjesni koliko su postradali.

“Nisu stradali vojnici, stradali su nedužni”, naglasio je Maksimović u obraćanju nakon parastosa koji je služio u Memorijalnom centru “Stara voda”, na praznik Svetog Stefana Dečanskog – Mratindan.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić ukazao je da je veliki broj ovakvih stratišta u cijeloj BiH.

“Moramo pamtiti sve srpske žrtve koje su pale u proteklom i u prethodnim ratovima”, naveo je Milić.

On je rekao da na navedena stradanja mora postojati institucionalni odgovor, kako se ona ne bi ponovila.

“Naš institucionalni odgovor je utočište, a to je snažna Republika Srpska, koja neće dozvoliti da se ovako nešto ponovi”, poručio je Milić.

Predsjednik Skupštine opštine Lopare Milenko Ristić rekao je da je samo jedan od zarobljenih Mirosavčana, prema izjavama svjedoka, toga dana bijegom uspio da izbjegne smrt, da je najtužnije što su stradala djeca, a najmlađa žrtva bila je šestomjesečna beba.

“Želja nam je da se stradanje nedužnih ljudi više nigdje i nikom ne desi”, poručio je Ristić.

Mratindan je preslava spomen-crkve u Pukišu posvećene Svetom Sisoju i obilježava se kao pomen na 104 mirosavačka mučenika.

U kupoli hrama je oslikana i freska sa likovima koji simbolizuju stradalnike.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.