U ponedjeljak obilježavanje dana oslobođenja Smoluće, Potpeća i Tinje /VIDEO/

U ponedjeljak 30.avgusta na gradskom groblju Pučile u 12 sati   biće obilježen Dan oslobađanja stanovnika Potpeća, Smoluće i Tinje. Tim povodom biće služen parastos za poginule vojnike i civile iz ova tri sela sa područja opština Lukavac i Srebrenik.

Ovih dana navršava se 29.godina od čuvene operacije i Dana oslobađanja stanovnika Potpeća, Smoluće i Tinje, koji su 30. avgusta 1992. godine izvučeni iz okruženja herojskim poduhvatom Vojske Republike Srpske, uz sadejstvo sa jedinicama MUP-a Republike Srpske i borcima ovih mjesta.

Obaveza Boračke organizacije je da čuva sjećanje na ovaj i druge značajne datume iz minulog otadžbinskog rata, poručili su zvaničnici gradske Boračke organizacije u Bijeljini.

Jedan od ratnih komandanata Garde “Panteri” Ljubiša Lazić istakao je da je u operaciji “Smoluća” učestvovalo oko 650 ljudi. Poginulo je preko 70 ljudi , a više od 200 ih je ranjeno.

Milan Jokanović bio je prisutan u Smolući tokom ovih dešavanja sa članovima porodice.Kaže da su napadali trajali svakog dana.

Tu bitku smatramo jednom od najhumanijih koje je Vojska Republike Srpske vodila u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, navode u iz Boračke organizacije i podsjećaju da niko nije procesuiran u ovom slučaju. Četvorica srpskih vojnika odslužili su u međuvremenu zatvorsku kaznu od 17 godina.

Najveći broj stanovnika iz ovih mjesta nastanio se u Semberiji. Na gradskom groblju Pučile podignut je zajednički spomenik poginulim borcima iz ova tri mjesta na koji su uklesana imena 150 poginulih.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *