U petak vanredna sjednica – jedina tačka garancija za kredit “Vodovoda”

Skupština grada Bijeljina u petak, 4. marta, imaće vanrednu sjednicu na kojoj će jedina tačka biti davanje garancija za kreditno zaduženje Akcionarskog društva “Vodovod i kanalizacija” od 5,1 milion KM.

Prema prijedlogu ove odluke, grad Bijeljina biće garant po kreditu “Vodovodu i kanalizaciji” u iznosu od 5.100.534 KM, od čega se na glavnicu odnosi 3.800.000 KM, kamatu 1.262.534 KM i ostale troškove kredita 38.000 KM, navedeno je u skupštinskim materijalima.

U materijalima je navedeno da će ovo preduzeće sredstva iz kredita iskoristiti za refinansiranje postojećih finansijskih obaveza Društva i to na sljedeći način – milion KM za izmirenje obaveza prema Poreskoj upravi Republike Srpske, te 455.000 KM za prijevremeno izmirenje obaveze po reprogramu sa Poreskom upravom Srpske.

“Za izmirenje cjelokupnog duga, uključujući i reprograme, prema MH Elektro Bijeljina i Trebinje 945.000 KM, dok će za izmirenje cjelokupnog duga prema `Vodama Srpske` /redovne mjesečne obaveze i reprogrami/ biti dato 580.000 KM”, navedeno je u skupštinskim materijalima.

Za izmirenje dospjelih obaveza prema dobavljačima biće dato 680.000 KM, a za izmirenje obaveza prema DOO “Intergaj”, po osnovu pozajmice, 140.000 KM.

U prijedlogu odluke navedeno je da se kredit realizuje po maksimalnoj nominalnoj kamatnoj stopi do šest odsto i efektivnoj do 6,40 odsto, dok je maksimalna naknada za troškove obrade kredita jedan odsto od njegovog iznosa.

“Kredit će biti realizovan 2022. godine, po donošenju ove odluke o garanciji i dobijanju saglasnosti od Ministarstva finansija Republike Srpske. Otplata će biti izvršena u roku od 10 godina”, navedeno je u skupštinskim materijalima.

Na 11. redovnoj sjednici Skupštine grada, održanoj 23. februara, prijedlog ove odluke vraćen je na doradu, odnosno, da se navede za šta će tačno biti utrošena sredstva, kao i plan reorganizacije preduzeća.

Vanredna sjednica gradske Skupštine biće održana u petak u Centru za kulturu “Semberija”, a početak je zakazan za 12.00 časova.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *