U gradu 60 djece na ulici, smjestiti ih na sigurno /VIDEO/

Povodom obilježavanja 18. oktobra – Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, Radna grupa za zaštitu bezbjednosti djeteta održala je sastanak na kojem su učestvovali gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, zamjenik Ombudsmana Republike Srpske i predstavnici Agencije SIPA, s ciljem skretanja pažnje na problem trgovine ljudima, a naročito djece.

“Danas šaljemo poruku da je svako dijete važno i da mu je mjesto u školskim klupama, a ne na ulici. Mi smo u proteklom periodu zajedno sa gradonačelnikom i Gradskom upravom pokrenuli inicijativu u vezi sa osnivanjem prihvatilišta. Ona je usvojena na prošloj sjednici Gradske skupštine i nadam se da smo na dobrom putu i da se realizuje. Kao jedan od najbrže rastućih gradova, Bijeljina zaslužuje da ima jednu takvu uslugu” – istakao je Dragan Joković iz Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma “Otaharin”. On je dodao da je u proteklom periodu registrovano 60-oro djece na ulici i izvan školskog sistema, te da je ključno da se ona smjeste na sigurno, te da slogan “Bijeljina siguran grad za djecu” u potpunosti zaživi.

Zamjenik Ombudsmana za djecu Jovanka Vuković ukazala je na problem maloljetničkih brakova i ulogu ove institucije u zaštiti maloljetnih lica, naročito djece, u pogledu problema trgovine ljudima.

“Samo zajedničkim, sistemskim naporima u pravcu rješavanja ovog ozbiljnog problema, možemo očekivati uređenije stanje. Zakonska rješenja iz ove oblasti uvijek mogu biti bolja, a praksa će najbolje pokazati određene nedostatke, koje moramo da unaprijedimo”, naglasila je Vukovićeva.

Gradonačelnik Mićo Mićić rekao je da i uređenije sredine od Bijeljine nisu imune na ovaj problem, ali da  Gradska vlast u kontinuitetu zajedno sa “Otaharinom” provodi važne projekte koji se odnose na poboljšanje položaja romske populacije i drugih osjetljivih grupa.

“Zbog problema trgovine ljudima najprije stradaju djeca najnižeg obrazovnog nivoa i ona koja su najsiromašnija. Jedan od načina da ublažimo i riješimo taj problem jeste da radimo na podizanju standarda i obrazovanju tih kategorija stanovništva. Mi smo već mnogo učinili na tom planu. Osim što romskoj djeci obezbjeđujemo besplatan topli obrok u školi, nedavno smo jednom broju njih obezbijedili i besplatan boravak u vrtiću ” – zaključio je Mićić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.