U gradskom parlamentu o suši i mjerama podrške poljprivrednicima /VIDEO/

Aktuelno stanje poljoprivrede izazvalo je najveću diskusiju i usijalo atmosferu na posljednjem skupštinskom zasjedanju lokalnog parlamenta, kojem juče nije prisustvovao gradonačelnik Bijeljine, ali zato jesu predstavnici nekoliko poljoprivrednih udruženja, koji su prisutne upoznali sa stanjem na terenu.

Neki i dalje tvrde da treba proglasiti stanje elementarne nepogode zbog suše u Semberiji kako bi se pomoglo poljoprivrednicima.

Jasno je da Gradska skupština i skupštinska većina nemaju ingerencije za proglašenje stanja elementarne nepogode zbog suše u Semberiji, na čemu su u svom obraćanju u skupštinskoj sali insistirali neki od četiri predstavnika udruženja poljoprivrednika. U tom slučaju sve je u rukama gradonačelnika Bijeljine, koji je, naglasili su iz skupštinske većine dozvolio veliki protok vremena i propustio da izvrši svoju zakonsku obavezu, zbog čega najveću štetu trpe poljoprivrednici.

Da se komisija trebala prihvatiti posla znatno ranije, smatraju i neki od poljoprivrednika koji su prisustvovali skupštinskoj sjednici.

Zasmetalo je pojedinim predstavnicima poljoprivrednih Udruženja, te nekim odbornicima to što je 3 miliona maraka Kompenzacioni fond Srpske doznačio bijeljinskom Agrarnom fondu za infrastrukturu, odnosno sanaciju puteva i rasvjete u seoskim mjesnim zajednicama Semberije. Uporno su držali tezu da bi ta sredstva trebalo usmjeriti u direktnu pomoć poljoprivrednicima. Iz Agrarnog fonda poručuju da se ova sredstva namjenski moraju iskoristiti za ono za šta su namijenjena, i da nikakvo preusmjeravanje za druge namjene nije moguće.

Skupština grada je na redovnoj sjednici podržala stav da se, nakon sprovođenja predviđene zakonske procedure, treba obratiti i Vladi Republike Srpske i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede radi obezbjeđenja dodatne finansijske podrške za poljoprivrednike u Semberiji. Skupština je podržala mjere za poboljšanje poljoprivredne proizvodnje i života na selu, koje su, po drugim pitanjima, predložili Odjeljenje za poljoprivredu i Agrarni fond.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *