U Crnjelovu održana manifestacija Dani povrća

Danas je u Gornjem Crnjelovu održana jedanaesta po redu manifestacija Dani povrća, koja je već uveliko prerasla u tradicionalnu manifestaciju i dobra je prilika da se poljoprivredni proizvođači susretnu i podijele svoja iskustva.

– Nakon dvogodišnjeg prekida izazvanog pandemijom virusa Korona, sa zadovoljstvom smo se ove godine ponovo okupili na Danima povrća u Gornjem Crnjelovu i sa željom da ova manifestacija preraste u događaj regionalnog karaktera, rekao je iz Odjeljenja za poljoprivredu Sreten Vučković.

– Ove godine učestvovalo je oko 50 izlagača, obogaćujući izložbeni prostor svojim poljoprivrednim proizvodima ali i nekim oblicima prerađevina iz domaće djelatnosti, dodao je Vučković.

Predstavnik Poljoprivredne zadruge „Povrtarstvo“ Mićo Živić istakao je kako su i u Crnjelovu, kao i u drugim mjestima, suša i visoke temperature donijele  određenu štetu usjevima, međutim te štete nisu enormne zahvaljujući sistemima navodnjavanja koje mještani Crnjelova koriste.

Dodao je još i da će se u ovoj sezoni veći dio njihovih proizvoda realizovati na tržištu Slovenije i Hrvatske, ali da problem prave tržišne cijene koje diktiraju veliki proizvođači, najčešće iz Srbije, a kojima je teško pokriti svoje troškove i ostvariti adekvatan prihod.

Direktor Agrarnog fonda Zlatan Lazarević složio se da je glavna tema interesovanja poljoprivrednih proizvođača svakako je suša. Lazarević je rekao da su Vlada Republike Srpske i Ministarstvo poljoprivrede formirali sedmočlani tim za procjenu stvarno nastale štete od suše i predlaganje mjera za prevazilaženje ovih poteškoća. Akcent u ovoj priči biće stavljen na kukuruz, soju, duvan i povrće, budući da su to kulture koje sada prispjevaju i koje su sušom najviše pogođene. Lazareviće je iskoristio priliku da prenese apel Vlade RS na poljoprivredne proizvođače da koriste polise osiguranja usjeva.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *