U Bijeljini oko 10.000 oboljelih od dijabetesa

Od dijabetesa u Bijeljini boluje 10.000 lica, od kojih je 2.500 na insulinu, a ova bolest je u stalnom porastu, izjavila je Srni predsjednik Udruženja oboljelih od dijabetesa “Diabeta” Sandra Milošević.

Ona je napomenula da oboljeli od dijabetesa u Republici Srpskoj imaju pravo na besplatno liječenje.

Miloševićeva je navela da je “Diabeta” u ovoj godini podijelila 1.100 aparata i 12.000 trakica za mjerenje šećera u krvi, zahvaljujući donacijama, a svakodnevno rade na edukaciji i prevenciji dijabetesa.

“Trenutno radimo projekat `Stop dijabetesu` i idemo u kućne posjete starim, nemoćnim i socijalno ugroženim licima, kao vid podrške u teškom vremenu”, rekla je Miloševićeva i dodala da Udruženje dijabetičara u Bijeljini okuplja 1.009 članova.

Ona je najavila da će članovi Udruženja na Svjetski dan borbe protiv dijabetesa – danas biti i na punktovima za besplatne preventivne preglede koje organizuju Dom zdravlja i Bolnica “Sveti vračevi” u Bijeljini.

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa se, na inicijativu Međunarodne federacije za dijabetes i Svjetske zdravstvene organizacije, već duže od tri decenije obilježava 14. novembra.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo, u Republici Srpskoj lani je od dijabetesa bolovalo 70.007 lica, a najveći broj oboljelih je iz Doboja, Banjaluke, Zvornika, Istočnog Novog Sarajeva, Trebinja i Foče.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *