U Bijeljini obilježeno 28 godina od herojskog proboja na Smolući

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca ispred spomenika poginulim borcima i civilnim žrtvama rata Smoluće, Tinje i Potpeći na Gradskom groblju Pučile u Bijeljini danas je obilježeno 28 godina od oslobađanja 7.000 Srba iz četvoromjesečnog neprijateljskog obruča u herojskom proboju Vojske Republike Srpske.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da akcija za spašavanje 7.000 ljudi iz neprijateljskog okruženja predstavlja jednu od najhumanijih bitaka srpske vojske u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

“Preživjeli su nastavili ratovati za tekovine Republike Srpske, a najveći dio njih stvorio je novi dom u Bijeljini i zahvaljujući i njima je ovaj grad napravio veliki iskorak u razvoju”, naveo je Mićić.

U proboju pripadnika Vojske Republike Srpske, koji je trajao dva dana, poginulo je više od 70 civila i boraca, a ranjeno više od 200 njih.

Brano Nikić, jedan od preživjelih iz Smoluće, rekao je novinarima da su na prostoru površine sedam sa devet kilometara Srbi ta četiri mjeseca u neprijateljskom okruženju živjeli u nehumanim uslovima, bez medicinske pomoći i lijekova, bez hrane i vode, neprestano izloženi granatiranju i vatri iz snajpera od koje su civili ubijani ispred rodnih kuća.

“Naša je dužnost na naučimo pokolenja da poštuju sve koji su dali živote za slobodu i za Repubiku Srpsku, da ne zaboravimo ko smo šta smo i odakle smo, da radimo jedni za druge, budemo složni i da svjedočimo istinu o stradanju srpskog naroda”, poručio je Nikić sunarodnicima, koji su sada rasuti po svijetu, dok u opljačkanim i spaljenim srpskim selima Smoluća, Tinja i Potpeć u sada federalnoj opštini Lukavac više nema života.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *