Tužilaštvu podneseni izvještaji protiv 12 maloljetnih prestupnika

Policijska uprava Bijeljina je u toku 2020. godine nadležnom Tužilaštvu dostavila 12 izvještaja protiv 12 maloljetnih lica zbog počinjenih 20 krivičnih djela.

Jedno od prijavljenih maloljetnih lica je ženskog, a 11 si muškarci. Tri su uzrasta od 14 do 16 godina i devet maloljetnika uzrasta od 16 do 18 godina.

Policijska uprava Bijeljina u proteklom periodu sprovodila je niz preventivnih aktivnosti vezanih za maloljetnike u sukobu sa zakonom – “Školski policajac”, “Otvorena vrata” i “Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i korišćenja droga”, a podijeljenje su brošure i promotivni materijal za građane.

U 2020. godini Policijska uprava nije realizovala aktivnosti na osnovu “Plana preventivnih aktivnosti na sprečavanju i suzbijanju maloljetničke delinkvencije u osnovnim i srednjim školama na području Republike Srpske” zbog pandemije virusa korona.

Nastavak ovih aktivnosti planira se tokom 2021. godine, navodi se u Policijskom izvještaju za 2020. godinu koji će razmatrati odbornici na sjednici Skupštine grada u petak, 16. jula.

Saradnja sa nadležnim subjektima, Tužilaštvom, Osnovnim sudom, Centrom za socijalni rad, osnovnim i srednjim školama i zdravstvenim ustanovama bila je na zadovoljavajućem nivou, a odvijala se kontinuirano razmjenom podataka, informacija, konsultacija, potpisivanja protokola i slično.

U školama je redovno prisutan školski policajac koji sarađuje sa nastavnim osobljem i učenicima, napominje se u izvještaju.

Problemi sa kojima se susreće Policijska uprava Bijeljina prilikom rada sa maloljetnicima ogledaju se u nedostatku ustanova za smještaj i prevaspitavanje mladih, prihvatilišta i drugo.

Osnivanjem ovakvih ustanova izvršilo bi se adekvatno zbrinjavanje i vaspitanje maloljetnika sa problematičnim razvojem, ističe se u izvještaju i dodaje da je ovaj problem Uprava u više navrata isticala nadležnim institucijama, vladinim i nevladinim organizacijama, jer su maloljetnici i dalje prepušteni ulici i ponavljanju krivičnih djela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *