Tužba protiv grada i krivična prijava protiv gradonačelnika

Rukovodstvo Banje “Dvorovi” podnijelo je tužbu Okružnom privrednom sudu protiv grada Bijeljina zbog neizvršenja obaveza prema ovoj javnoj ustanovi i krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu protiv gradonačelnika Ljubiše Petrovića za neizvršenje budžeta po skupštinskoj odluci, rekao je Srni direktor Banje Milorad Zekić.

On kaže da je riječ o 408.000 KM koje su namijenjene za izmirenje preostalih poreskih obaveza koje su nastale ranijih godina, od kojih je Vlada Republike Srpske dio otpisala, dok Banja posljednjih pet godina sa sadašnjim rukovodstvom posluje pozitivno i nema neizmirenih obaveza.

Na posebnoj sjednici Skupštine grada Bijeljina početkom decembra donesena je odluka da se iz gradskog budžeta prebaci novac za isplatu reprogramiranih dugova Banje “Dvorovi” za poreze i doprinose za 2013, 2014. i 2017. godinu, što još nije učinjeno, čime je rad ove ustanove doveden u pitanje.

Zekić ističe da je grad Bijeljina osnivač i vlasnik kapitala Banje, te da je ovakav odnos prema ovoj javnoj ustanovi nedopustiv.

Prema njegovim riječima, grad je Banji ostao dužan 90.000 KM i 2021. godine, kada su radili u sistemu zaštite od virusa korona kao jedna od kovid bolnica.

Zekić je naveo da Banja, dok ne izmiri poreske dugove, ne može da učestvuje na javnim pozivima i tenderima ministarstava zdravlja i boračko-invalidske zaštite, kao ni Turističke organizacije, pa time ne može ni obezbijediti posao i egzistenciju za radnike.

Prema navodima iz tužbe, rukovodstvo Banje se četiri puta uzalud obraćalo Gradskoj upravi, a grad se oglušio i na urgencije i upozorenja da će Banji biti blokiran račun ukoliko ne dobije novac i ne izmiri dug.

Krivična prijava protiv Petrovića podnesena je za krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja jer je svjesno zanemario opštim aktima utvrđene dužnosti o izvršavanju budžeta grada.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *