Tržištu potrebne zanatlije, vozači, kuvari… /VIDEO/

Privrednicima koji posluju na području Grada Bijeljina najviše su potrebni majstori elektro i građevinske struke, zatim konobari, kuvari i vozači, istakli su predstavnici Privredne komore na današnjem sastanku u Gradskoj upravi Bijeljine, čiji je cilj bio usaglašavanje upisne politike u srednjim školama za narednu godinu.

Sastanku, koji se održava svake godine u Gradskoj upravi, prisustvovali su i predstavnici Zavoda za zapošljavanje, Aktiva direktora srednjih škola, Zanatskog udruženja „Privrednik”, Grada Bijeljina, kao i zamjenik Ombudsmana za dječija prava Republike Srpske.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić naveo je da Grad svake godine organizuje sastanak o upisnoj politici u srednjim školama, kako bi sve relevantne institucije zaključile koja su zanimanja atraktivna za buduće srednjoškolce.

– Cilj je da djeca po završetku određene srednje škole lako dođu do zaposlenja ili steknu dobro znanje za nastavak školovanja. Zajednički zaključak je da tržištu nedostaje majstora i da mnogi ugostiteljski radnici i građevinari odlaze u druge zemlje. Ovakvi sastanci pomoći će nam da uspostavimo što bolje dualno obrazovanje i da nove radionice koje će biti izgrađene u Tehničkoj školi, prilagodimo potrebama privrede – kaže Mićić.

Upisna politika mora biti donesena do kraja decembra

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Duško Đurić istakao je da po novom zakonu upisna politika mora biti donesena do kraja decembra, tako da direktori i profesori imaju vremena da provjere njen kvalitet.

– Naredne godine osnovnu školu će završiti 960 đaka i ponovo planiramo da upišemo 41 odjeljenje u srednjim školama. Prošle godine zanatski smjerovi su popunjeni brže nego četvorogodišnji, ali to ne znači da su oni u drugom planu. Koliko nam trebaju zanatlije, toliko nam trebaju i obrazovani mladi ljudi – naglasio je Đurić.

Direktor Područne privredne komore Bijeljina Slavica Marković dodala je da se Grad Bijeljina profiliše kao turistička destinacija i da lokalnim firmama često nedostaju konobari, kuvari, slastičari, ali i vozači.

– Zajedno sa lokalnom upravom i srednjim školama pokušavamo da odredimo prioritetna zanimanja. Stalna je potreba i za električarima, mehatroničarima, keramičarima – zaključila je Markovićeva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *