Trivković: Obezbijediti sigurnost planiranja proizvodnje

Programom razvoja poljoprivrede i sela, koji je sačinila Gradska uprava Bijeljina za period od 2021. do 2023. godine, biće definisane sve mjere za razvoj poljoprivrede i sela i obezbijediće se sigurnost poljoprivrednim proizvođačima da planiraju proizvodnju na osnovu sigurne podrške iz gradskog agrarnog budžeta, rekao je Srni načelnik gradskog Odjeljenja za poljoprivredu Stevan Trivković.

On je, nakon održanog prvog radnog sastanka Tima za izradu ovog programa, rekao da su dogovorene aktivnosti u narednom periodu kako bi se na najkvalitetniji način izradio ovaj veoma važan strateški dokument za sektor agrara na području grada Bijeljina.

“Cilj ovog programa je projektovanje dobrih i primjenjivih mjera koje podstiču tekući i dugoročni razvoj strateških sektora, definisan Strategijom lokalnog razvoja grada Bijeljina za period 2014-2023. godina /stočarstvo, povrtarstvo, voćarstvo i ruralni razvoj/”, rekao je Trivković.

Programom je, napomenuo je on, predviđeno da grad iz svoje nadležnosti projektuje i sprovodi mjere kojima podstiče razvoj poljoprivrede, preradu poljoprivrednih sirovina i razvoj ruralnih područja.

“Ovim programom će se definisati mjere podrške malim nekomercijalnim poljoprivrednim gazdinstivima koja ne koriste podsticajna sredstva od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, kako bi u narednom trogodišnjem periodu povećala vlastitu proizvodnju i postala komercijalna poljoprivredna gazdinstva i mogla da koriste podsticajna sredstva”, istakao je Trivković.

Trivković je i predsjednik Tima za izradu programa, a čine ga i predstavnici gradskog Odjeljenja za poljoprivredu, Agrarnog fonda grada Bijeljina i Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije, zatim predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, poljoprivrednih fakulteta iz Banjaluke, Istočnog Sarajeva i Bijeljine i Poljoprivrednog instituta Republike Srpske.

“Program podrazumijeva i održavanje radnih sastanaka sa poljoprivrednim proizvođačima, udruženjima, zadrugama i prerađivačkim sektorom s ciljem definisanja što kvalitetnijih mjera podrške i prikupljanje podataka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.