Tri decenije od pogibije pukovnika Milana Jovića

U Ugljeviku će u četvrtak, 9. februara, biti obilježene tri decenije od pogibije komandanta Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske pukovnika Milana Jovića za kojeg je Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije rekao da je kosovski junak današnjice.

Pukovnik Jović poginuo je tog kobnog 9. februara 1993. godine u mjestu Bilalići predvodeći saborce nadomak muslimanskog uporišta Teočak.

U Ugljeviku je na gradskom trgu 2018. godine otkrivena spomen-statua Milana Jovića, rad vajara Miloša Komada.

“Junak je onaj koji brani nejač, sirotinju i one koji su ugroženi. To je naša etika od Kosova do danas, a Milan Jović je bio kosovski junak u naše vrijeme”, rekao je vladika Fotije na osveštanju spomenika.

Pomen će biti služen u 12.00 časova na groblju Gaj u Donjoj Trnovi, gdje je sahranjen pukovnik Jović.

Pukovnik Milan Jović rođen je 1951. godine u Donjoj Trnovi, službovao je u Zagrebu, Varaždinu i Mariboru, a raspad Jugoslavije zatekao ga je na dužnosti načelnika štaba 195. motorizovane brigade u Mariboru.

Početkom ratnih dejstava u BiH 1992. godine Jović je prihvatio poziv upućen oficirima rođenim na teritoriji današnje Republike Srpske da dođu i pomognu svom narodu i biva postavljen na čelo Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske na kojem je ostao sve do pogibije.

Iza pukovnika Jovića ostali su supruga Slavka i sinovi Dejan i Darko.

Povodom Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske, 28. juna 1993. godine pukovnik Jović posthumno je odlikovan Ordenom Nemanjića.

U njegovu slavu opština Ugljevik svake godine organizuje manifestaciju “Jovićevi dani”.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *