Treće poskupljenje u mjesec dana: Litar goriva u prosjeku 2,62 KM /VIDEO/

Ukrajinska kriza uticala je i na porast cijene naftnih derivata, a naši sugrađani, jedva su upoznati sa time da je skoro 50% cijene litra goriva, zapravo akciza. Nameti koje država postavlja pred narod sve su veći, akcizna roba sve skuplja, dok plate ostaju iste godinama unazad.

Snažan rast cijena nafte nastavljen je noćas jer je rusko ukrajinski vojni sukob unio paniku na tržište i strah od moguće nestašice. Cijena litra goriva na benzinskim pumpama u Bijeljini, ponovo je jutros povećana. Američka nafta WTI skočila je na najviši nivo od 2013. tokom noćašnjeg trgovanja, dok je globalno referentni brend, evropska nafta Brent, premašila 110 dolara po barelu usljed usijane potražnje.

Podsjećamo, da je cijena goriva na početku ove godine bila u prosjeku 2,30 maraka što znači da je u ovoj godini gorivo skuplje za 30 feninga. Građani su ogorčeni, a pojedini čak nisu ni upoznati sa time da je skoro 50% cijene, zapravo akciza od strane države.

Ne računajući amortizaciju automobila kao redovni trošak, prosječan vozač u Bosni i Hercegovini po novim cijenama goriva moraće mjesečno da izdvoji skoro polovinu minimalnog ličnog dohotka koji od skoro iznosi 590 KM, samo za sipanje goriva. Prema riječima građana, samo oni koji imaju prihode iz inostranstva, moći će da priušte da ispoštuju državne namete.

Iz Udruženja prevoznika za domaći i međunarodni transport RS stiže nam upozorenje da će ovakvi nameti pogoditi ne samo građane već i preduzeća za transport. Prema riječima predsjednika udruženja, gospodina Grbića, sve je veća šansa za zatvaranje mnogih transportnih firmi, ukoliko se država ne bude odrekla jednog dijela akciza na naftne derivate.

Sumirajući temu iz više uglova, jedini zaključak je da ukoliko država ne bude odlučila da smanji namete prema građanima i preduzetnicima, možemo očekivati totalni kolaps i branše autoprevoznika, ali i kolaps u svakodnevnom funkcionisanju građana.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.