Todić: Čuvari narodne tradicije

Udruženje “Beli anđeo” iz Bijeljine postalo je najbolji ambasador ovog grada, Republike Srpske i Srbije, što su prepoznali u srpskoj dijaspori, rekla je Srni predsjednik Udruženja Radinka Todić.

Todićeva je navela da ovo udruženje na najljepši način prenosi tradiciju, čuva izvorne narodne običaje, te prezentuje etno-kulturu, uključujući etno-pjesmu, narodna kola, uz tradicionalne muzičke instrumente.

Ona je rekla da je Udruženje sinoć deveti put u Dvorovima organizovalo tucijadu povodom vaskršnjih praznika koja je okupila članove 12 udruženja, kao i goste iz Mađarske i Austrije.

“Na ovoj manifestaciji birali smo najjače jaje, najljepše našarano jaje u svim tehnikama i najuređeniji vaskršnji sto”, istakla je Todićeva.

Ona je navela da su među učesnicima bila dva udruženja iz Hrvatske, odnosno iz Vukovara i Bršadina, zatim iz Srbije iz mnogih opština, kao što su Obrenovac, Nova Pazova, Golubini i Šašinci.

“Tu su i udruženja iz Bijeljine i Ugljevika koja su svake godine sa nama, na ovoj zanimljivoj manifestaciji. Na štandovima su se našla izuzetno lijepo našarana jaja u raznim tehnikama, razne đakonije, ručni radovi”, istakla je Todićeva.

Ona je dodala da, što se tiče šaranja jaja, učesnice manifestacije koriste najstarije tehnike sa voskom, ali i savremene kao što du pjeskarenje i dekupaž.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *