SZO traži vezu između korone i upala koje pogađaju djecu

Velika većina djece zaražene korona virusom ima blage simptome i potpuno se oporavlja, ali je u nekoliko zemalja mali broj djece razvio rijetki inflamatorni sindrom, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Italijanski i britanski medicinski stručnjaci istražuju moguću vezu između pandemije korona virusa i slučajeva teških upala kod novorođenčadi, koja stiže u bolnicu sa visokom telesnom temperaturom i natečenim arterijama, prenosi Rojters.

“Želim da naglasim svim roditeljima da velika većina djece koja dobiju COVID imaju blage simptome i potpuno će se oporaviti”, izjavio je dr Majk Rajan, glavni stručnjak SZO za vanredne situacije.

Djeca do sada nisu imala neke od ozbiljnijih komplikacija bolesti COVID-19, koja je najteže pogodila starije i one sa hroničnim bolestima.

SZO je razmatrala izveštaj iz Velike Britanije o malom broju djece sa upalnim reakcijama, sličnim Kavasaki sindromu, i upozorila ljekare širom svijeta da obrate pažnju na ovakve slučajeve kako bi se podaci prikupili sistematski, rekla je epidemiolog dr Marija van Kerkhov.

(Tanjug/Nezavisne)

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *