Svečani defile zastava 18 ratnih jedinica i pomen palim junacima /VIDEO/

U čast 28 godina od formiranja Vojske Republike Srpske /VRS/ i 15 godina od formiranja Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka koji baštini tradiciju srpske vojske u Bijeljini je održan svečani defile ratnih zastava od kasarne do centralnog spomenika braniocima i služen pomen poginulim junacima.

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije je u besjedi nakon pomena čestitao Dan VRS pripadnicima vojske i policije, kao i gradskim ocima u službi naroda, te pozvao Srbe na sabranje, jedinstvo i zajedništvo, kao i poštovanje svih postradalih za slobodu i odbranu Republiku Srpsku.

“Srbima je najpotrebnije jedinstvo, ali i sjećanje na žrtve, da ih pominjemo u molitvama, da budemo jedno u ljubavi, jer oni nisu mrtvi za vječnost, njihovo je Carstvo nebesko”, poručio je vladika i istakao da je pobjeda života nad smrću put koji vodi u vječni život.

Ratni komandant Budimir Gavrić, general u penziji, rekao je novinarima da se Dan VRS obilježava sa ponosom i naveo da je Istočno-bosanski korpus odbranio prostor Semberije, Majevice i Posavine, te znatno doprinio proboju koridora života od Republike Srpske ka matici Srbiji.

“U borbama za odbranu i slobodu srpskog naroda na ovom prostoru pale su velike žrtve, iz našeg korpusa poginulo je 1.869 vojnika, a više od 5000 je bilo ranjenih”, naveo je Gavrić.

Komandant Trećeg pješadijskog bataljona stacioniranog u bijeljinskoj kasarni, pukovnik Nebojša Jovanović, rekao je novinarima da je srpski narod devedesetih godina prošlog vijeka bio primoran da odgovori na nevolju koja se nadvila nad njim i da je, kao mnogo puta u istoriji, uradio to na najbolji mogući način i stao u odbranu svojih ognjišta.

“U odbrambeno-otadžbinskom ratu srpski narod je još jednom pokazao patriotizam i rodoljublje i kako se treba boriti za svoju rodnu grudu, pokazali smo šta znači slava i čast za srpskog vojnika”, naveo je pukovnik Jovanović i poručio da su pripadnici Trećeg pješadijskog bataljona dostojni potomci svojih slavnih predaka.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je za Dan VRS, na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, da je dan za sjećanje na stvaraoce Republike Srpske, ističući da je za slobodu srpskog naroda živote dalo više od 23.000 ljudi.

On je pozvao da se žrtve vječno pamte i da se stradanje za slobodu više ne ponovi.

Ispred centralnog spomenika na trgu u Bijeljini, mjestu koje je simbol slobode, herojstva i žrtve srpske vojske, polaganjem vijenaca i cvijeća svečano je obilježen Dan VRS, Dan 18 semberskih ratnih jedinica i Dan Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka.

Vijence su položile delegacije lokalnih uprava u regiji, boračke organizacije, vojske i policije, a crvene ruže na spomenik su položili predstavnici 18 semberskih ratnih jedinica, porodica poginulih i saboraca.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *