Sve veći broj djece ima probleme u razvoju /VIDEO/

Zbog ekrana i savremene tehnologije, sve veći broj današnje djece ima određene probleme u razvoju i djeca sve kasnije progovaraju, upozoravaju defektolozi. Iz ovih krajeva po savjet nam dolazi mnogo roditelja, rekao je dr Stevan Nestorov koji je u Bijeljini držao predavanje za defektologe i logopede iz cijele RS.

U Bijeljini se tokom cijelog februara održava reedukacija za dječije psihologe, defektologe i logopede pod nazivom “Psihomotorika u specijalnoj edukaciji po modelu doktora Svetomira Bojanina” jednog od utemeljitelja neuropsihologije razvojnog perioda. Sve je veći broj djece sa određenim problemima u razvoju, upozoravaju stručnjaci.

Iz Centra za logopediju i ranu intervenciju “dr Nestorov” iz Beograda ističu da kod njih po savjet ili trteman, dolazi puno roditelja iz ovih krajeva.

Ovu edukaciju organizuje Udruženje “Carpe Diem” i “Logocentar” iz Bijeljine, a na predavanja su došli stručnjaci iz cijele RS koji rade sa djecom.

Zabrinjavajući podatak o kojem se slabo govori je da najveći broj današnje djece ima tzv. disharmonični razvoj što dovodi do različitih odstupanja, a sve veći broj djece kasno progovara.

Savremena tehnologija je sastavni dio života, ali treba da se koristi pametno. Dr Nestorov upozorava da zbog toga imamo sve više djece koja imaju poremećaj ponašanja, odsustvo govora i komunikacije, imamo djecu koja ne mogu da pojedu obrok bez mobilnog telefona, djecu koja više vremena provedu ispred ekrana nego što je vrijeme koje je potrebno za spavanje, igranje, učenje, jelo, interakciju sa ljudima.

Mozak djece se najviše razvija tokom prve dvije godine života i zato je veoma važno da djeca istražuju svoje okruženje i da imaju što više doživljaja i različitih iskustava. Djeca mlađa od 18 mjeseci života ne treba uopšte da gledaju u bilo kakve ekrane. Djeca starosti od 18 mjeseci do 24. mjeseca mogu da budu ispred ekrana televizora da bi pogledali crtani film, ali zajedno sa roditeljima i nikako duže od pola sata dnevno.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *