Sve raspoložive poljoprivredne površine u Semberiji biće zasijane /VIDEO/

Širom Semberije u punom su jeku proljećni radovi. Povrtari sade rasad u plastenicima, a ratari su se prihvatili sjetve kukuruza. Gotovo da nema njive u ovom kraju Srpske gdje se ne obavljaju poljoprivredni poslovi, a kako kažu proizvođači, biće zasijane sve raspoložive poljoprivredne površine.

Virus korona zatvorio je mnoge u njihove domove, a s obzirom da je poljoprivredna sezona počela, na selima posla ima na pretek. Kako bi ispoštovali sve mjere, druženja i okupljanja nema ni u dvorištima, pa tako ni na njivama i na farmama, gdje rade dva ili najviše tri čovjeka.

Šezdesetdevetogodišnji Petar Dragojlović proljećne dane u svom selu provodi kaže uglavnom na pčelinjaku.

Počeli su i glavni radovi na njivama, pa na gotovo svakoj oranici radne mašine, dok jedni pripremaju zemljište, drugi su sjetvu kukuruza uveliko počeli. Prednosti rane sjetve su pričaju višestruke jer klimatske promjene najčešće suša, zna pričiniti štetu ovoj ratarskoj kulturi.

Sve raspoložive poljoprivredne površine biće zasijane i u ovom kraju Srpske. Vrijedni poljoprivrednici su se posla prihvatili objeručke, kako to i sama sezona nalaže.

Na rad su navikli i borbu sa čestim klimatskim promjenama, koje su ih znale pokoriti i vratiti ih unazad. Nisu ni tada odustajali, presijavali su parcele i sve sa istim elanom počinjali iznova.

Opširnije o poljoprivrednim temama pogledajte sutra u redovnom izdanju emisije Život sela, od 14 časova:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *