Sve manje upisanih prvačića /VIDEO/

U Srpskoj je juče i zvanično završena  nastava za učenike. Godina je kažu prosvjetari bila teška i za učenike i nastavnike  tako da je teško procijeniti gubitke u kvalitetu nastave. Ipak, gubitaka će sasvim je izvjesno biti kada je riječ o Odjeljenjima jer se iz godine u godinu smanjuje broj upisanih prvačića. Ljetni raspust u većini škola biće iskorišten za krečenje i uređenje školskih objekata.

Po svemu neobičan nastavni proces  u godini pandemije na području Srpske okončan je na vrijeme. Prema podacima  Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, školsku 2020/2021. godinu završio je 86.041 učenik osnovnih i 36.476 učenika srednjih škola. Na području Bijeljine prema podacima gradskog Odjeljenja za društvene djelatnosti deveti razred završila su 884  učenika osnovnih škola, dok je srednje škole završilo 1023 učenika. U Osnovnoj školi “Sveti Sava” kažu da su školsku godinu uspješno priveli kraju.

Ova školska godina sigurno je  jedna od najtežih za učenike, ali i prosvjetare, jer  čas od 20 minuta nije dovoljan da se učenicima temeljno prenese znanje a i teško je procijeniti gubitke u kvalitetu nastave, kaže Mirković.

U školi “Sveti Sava” 1.308 učenika je završilo nastavu u ovoj školskoj godini. Međutim  u školske klupe u novoj školskoj godini već je izvjesno da će sjesti manji broj učenika. U prvi razred upisano je 135 učenika.  Prvačića je manje za jedno Odjeljenje ali se povećava i broj migracija stanovništva, pa se učenici ispisuju iz škole.

U ovoj školi godinama unazad radilo se na adaptaciji školskog objekta . Zahvaljujući prije svega donatorima dosta sredstava uloženo je u renoviranje školskih prostorija. Ni pandemija nije uticala na te poslove. Od iduće sedmice počinju nove poslove renoviranje hola Područne škole u Batkoviću i toaleta u Bijeljini.

Odlika ove škole je što se bivši učenici rado odazivaju za pomoć. Jedan od njih koji danas živi u Americi ponovo je poslao finansijska sredstva za uređenje škole.

Mirković će iduće godine kako kaže otići u zasluženu penziju a do tada planira da renovira kancelarije psihologa, pedagoga i knjigovodstva, a u Batkoviću da se promijeni stolarija na zgradi škole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *