Sve manje đaka prvaka u bijeljinskim školama /VIDEO/

U školama u Srpskoj sve je manje upisanih prvačića. Iz godine u godinu sistuacija se pogoršava. Ništa bolja situacija nije ni u Bijeljini. Svega 814 đaka prvaka  sješće u klupe u novoj školskoj godini. Međutim, zabrinjava činjenica da u nekoliko sela nema upisan ni jedan prvačić.

U četiri bijeljinska sela u predstojeću školsku godinu nije upisan ni jedan prvačić. Da je đaka prvaka u bijeljinskim školama iz godine u godinu manje potvrđuje i zvanična statistika. Prema podacima Gradske uprave u bijeljinskim osnovnim školama upisano je 814 đaka prvaka što je ogromno smanjenje u odnosu na protekle godine.

Nijedan prvačić  nije upisan u školama u  Srednjem  Dragaljevcu, Ostojićevu, Velinom  Selu i Gradcu.

Osnovnoj  školi “Stevan Nemanja”, u  Dragaljevcu nadležni kažu de je trend smanjenja broja učenika nastavljen. Ove godine upisali su 26 prvačića, međutim u četiri područne škole nisu upisali ni jednog đaka prvaka. Školu su završila 324 učenika , a u novu školsku godinu upisano je 307 đaka.

I u Osnovnoj školi “Petar Kočić” u Brodcu manje je učenika.Ove godine upisan je najmanji broj prvačića od kako škola postoji.

Međutim , nije samo smanjenje broja prvačića problem. Paralelno sa tim uočen je ogroman broj tehnološkog viška učitelja i nastavnika u bijeljinskim školama.

U gradskim ,ali i seoskim školama česte su i migracije stanovništva pa se učenici nerijetko ispisuju iz škole i sa roditeljima odlaze u inostranstvo.

U generaciji koja je izašla iz osnovnih škola su 884 učenika, dok su 1023 učenika završila srednju školu u ovoj školskoj godini. U srednjim školama je završen prvi upisni rok .

U toku je julski upisni rok koji traje do 16. jula 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *