Sve češće porodično nasilje nad djecom do tri godine /VIDEO/

Ombudsman za djecu RS predstavio je poseban izvještaj nasilja nad djecom u porodici u proteklih godinu dana- odnosno u doba pandemije. Prema podacima Centra za socijalni rad koji su dostavljeni Instituciji Ombudsmana za djecu RS,  u proteklih godinu dana evidentirano je 1257 slučajeva nasilja u porodici. Alarmantno je to što su od tog broja djeca bile žrtve nasilja u čak 784 slučaja.

U susret obilježavanju 20. novembra – Dana djeteta, Ombudsman za djecu RS radio je poseban izvještaj o nasilju u porodici nad djecom. Istraživanje je rađeno na području cijele RS, ciljni vremenski period je 2020. godina, upitnik Ombudsmana za djecu RS sadrži 14 pitanja, a upućen je svim Centrima za socijalni rad i službama dječije socijalne zaštite.

Izvještaj pokazuje da je veliki broj slučajeva nasilja nad djecom. Od 784 djece koja su bila izložena nasilju, 20 su djeca sa smetnjama u razvoju.

Govoreći o vrstama nasilja nad djecom, najčešće je to psihičko nasilje, a u dva odsto seksualno nasilje nad djecom. Izvještaj je pokazao i da je sve učestalije nasilje u porodici nad djecom starosti od 0 do 3 godine.

Počinioci nasilja su najčešće očevi u 62 odsto prijavljenih slučajeva, 26 odsto majke, a u šest odsto slučajeva su neki drugi bili vršioci nasilja nad djetetom.

Istovremeno, ministarstvo unutrašnjih poslova registrovalo je 1109  prijava nasilja u porodici, od tog broja je bilo 715 krivičnih prijava, 203 prekrašaja, a 109 je upućeno dalje Tužilaštvu, dok su 118 djece bilo žrtve porodičnog nasilja, prema podacima MUP RS.

Iz institucije Ombudsmana apelovali su da je potrebno raditi na edukaciji stručnjaka koji rade u zaštiti djece i neophodnosti što hitnije izmjene porodičnog zakona, te da je potrebno postojeća pravna akta primjenjivati u potpunosti u najboljem interesu djece koja su najosjetljivija kategorija i koji su kako navode žrtve perfidnih nasilja sa kojima treba da se nose, a čije posljedice su dalekosežne.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *