Svakodnevna poskupljenja; Udar na kućni budžet onih sa najnižim primanjima /VIDEO/

Iste brige i skup život muče građane BiH. Gotovo svakodnevna poskupljenja najviše osjete penzioneri i radnici sa niskim primanjima. Statistika koju je iznio Savez sindikata Srpske pokazuje da je prosječna plata u Srpskoj nakon oporezivanja u januaru ove godine bila 2.051 marku što pokriva oko 50 odsto sindikalne potrošačke korpe. Međutim, od januara do danas cijene su nastavile trend rasta, što sa platama kažu građani nije slučaj. Da je situacija veoma neizvijesna i teška ocjenjuju i u bijeljinskom Regionalnom sindikalnom centru.

Nedić ističe da u tom smislu predlažu da se kupovina prehrambenih proizvoda u marketima za članove sindikanih organizacija smanji za 3 do 5 odsto.

Najniža plata u Srpskoj trenutno iznosi 590 KM, prema mišljenju Saveza sindikata Srpske iznos najniže plate trebalo bi da bude 750 KM. Najviše novca građani troše za kupovinu osnovnih životnih namirnica.

Na početku zimskog perioda ovoj organizaciji obraćali su se i oni koji “jedva sastavljaju kraj s krajem” ,kaže Nedić.

Evidencije Regionalnog sindikalnog centra Bijeljina pokazuju, da su se oni radnici koji su se njima obraćali za pomoć, uglavnom žalili na probleme kod plaćanja narađenih sati, te noćnog rada.

Podsjeća da je tokom pregovora Saveza sindikata i resornog ministarstva rada i finansija dogovoreno da se najniža plata obračunava po osnovu minulog rada što do sada nije bio slučaj, a vraćeno je i kolektivno pregovaranje na čemu su insistirali šest godina, što kako kaže Nedić već daje određene rezultate.

On ističe značaj postojanja i formiranja Sindikalnih organizacija kako u javnom tako i u privatnom sektoru jer je to napominje i najbolji način  za pregovaranje do ostvarenja radničkih prava.

Osim sindikalne borbe za ostvarenje i poštovanje radničkih prava jednako je važan i rad inspekcijskih organa na terenu kako bi se suzbio rad na crno, ističe Nedić.

Cilj Regionalnog centra je da se omasovi broj sindikalnih organizacija jer je kaže Nedić veoma teško da se sa sitemom kod tastupanja radničkih prava bori sam pojedinac.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.