Sutra svečano otvaranje Međunarodnog festivala “Dani harmonike”

U Ugljeviku će sutra biti otvoren Međunarodni festival “Dani harmonike” u okviru koga će biti održani koncerti najvećih svjetskih virtuoza harmonike i takmičenje sa više od 200 izvođača.

Ovogodišnji festival organizuje Udruženje umjetnika “Artist” i Muzička škola “Kornelije Stanković” iz Ugljevika, u saradnji sa Svjetskom konfederacijom akordeonista, uz podršku grada Bijeljina i opštine Ugljevik.

Direktor Muzičke škole “Kornelije Stanković” Slaviša Perić rekao je Srni da na svečanom otvaranju očekuju i predsjednika Republike Srpske Željku Cvijanović, koja je generalni pokrovitelj festivala, a biće prisutan i predsjednik Svjetske asocijacije akordeonista Mirko Patarini.

Perić je rekao da će tokom festivala biti održani master klasovi i seminari istaknutih muzičkih pedagoga iz zemlje i inostranstva, kao i takmičenje u različitim uzrasnim kategorijama.

Svoje predstavnike na ovogodišnjem festivalu imaju Rusija, Italija, Austrija, Mađarska, Slovačka, Bugarska, Ukrajina, Moldavija, Rumunija, Slovenija, Srbija, Hrvatska, Crna Gora, BiH.

U takmičarskom dijelu programa nastupiće više od 200 takmičara u disciplinama solisti na harmonici i kamerni sastavi.

Perić je rekao da će u okviru takmičarskog dijela biti održane kvalifikacije i izbor predstavnika BiH za Svjetski kup u Zofingenu u Švajcarskoj od 4. do 9. oktobra.

“Zahvaljujući dosadašnjim rezultatima i reputaciji u svijetu Svjetska asocijacija harmonikaša jednoglasno je donijela odluku da 76. Svjetski kup harmonike, kao najveća svjetska smotra harmonikaša, bude održan u Republici Srpskoj – Bijeljini i Ugljeviku 2023. godine”, rekao je Perić.

On je izrazioi zadovoljstvo da će ovogodišnji festival posjetiti delegacija Svjetske asocijacije.

“Ova manifestacija, prvi festival harmonike u Republici Srpskoj i BiH, značajno je doprinijela pozicioniranju naše sredine kao centra akademske harmonike, ne samo u regionu nego i u cijelom svijetu”, istakao je Perić.

U okviru festivala večeras će u bijeljinskom Centru za kulturu “Semberija” biti održani master-klasovi od 17.00 časova.

Svečano otvaranje festivala predviđeno je sutra u 17.00 časova u Centru za kulturu “Filip Višnjić” u Ugljeviku. Festival će trajati od nedjelje, 3. aprila, a održavaće se u Bijeljini i Ugljeviku.

Festival “Dani harmonike” prvi put je održan u Ugljeviku 2009. godine u organizaciji Osnovne muzičke škole “Kornelije Stanković”.

Proteklih godina ugostio je plejadu vrhunskih umjetnika poput Aleksandra Skljarova, Jurija Šiškina, Vladimira Murzea, Pavela Fenjuka, Aleksandra Poelueva, Narodni orkestar RTS-a i mnoge druge umjetnike iz zemlje i inostranstva.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *