Sutra obilježavanje godišnjice stradanja 33 borca na Banj Brdu /VIDEO/

Na gradskom groblju Pučile sutra će biti obilježen Dan sjećanja na 33 borca Vojske Republike Srpske koji su ubijeni 21. aprila 1993. godine na Banj brdu i sve poginule i umrle borce u odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine sa područja regije Tuzla.

Sjećanje na tragičan događaj u kojem su prije 28 godina na Banja Brdu  poginula 33 borca, biće obilježen sutra 21.aprila na Gradskom groblju u Pučilama kod spomenika podignutog u njihovu slavu i čast. Dužnost i obaveza je da naše borce nikad ne zaboravimo, poručili su iz gradske boračke organizacije i pozvali porodice nastradalih i sve sugrađane da prisustvuju ovom događaju uz poštovanje epidemioloških mjera.

Ratni komandant Prvog pješadijskog bataljona, Vlado Grabovičkić podsjetio je da se radi o strašnim zločinima nad srpskim vojnicima, kojima su prije 28 godina, na treći dan Vaskrsa, odsječene glave i da za to do danas niko nije odgovarao.

U istoriji ratovanja 21. april 1993 godine i 15. maj 1945. godine su dva datuma najvećeg stradanja Srba Majevice i opštine Lopare, istakao je pukovnik Jovica Marković.

Ova akcija je pripremana više mjeseci izviđanjem neprijateljskih jedinica i u koordinaciji sa drugim snagama iz Teočaka, zvorničke i tuzlanske brigade, podsjetio je poručnik Dragan Mrkajić, učesnik u odbrani tog tragičnog dana.

U besmislenom ratu su uzalud ljudi ginuli, trebalo je se sve diplomatijom riješiti, istakao je poručnik Mrkajić, dok je pukovnik Marković istakao ogorčenost statusom boraca vojske RS, napomenuvši da danas žive ispod ivice ljudskog dostojanstva.

Na gradskom groblju u Pučilama su traće će ispred spomenika, koji je simbol stradanja, žrtve, herojstva i borbe za slobodu srpskog naroda u 12 časova biti služen parastos i položeni vijenci. Organizator obilježavanja ovog značajnog datuma su Gradska boračka organizacija i Zavičajno udruženje Tuzlaka u Bijeljini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *