Sutra obilježavanje Dana oslobođenja Smoluće, Potpeći i Tinje /VIDEO/

U Bijeljini će sutra biti obilježen Dan oslobođanja 7.000 Srba iz Potpeći, Smoluće i Tinje kod Tuzle, koji su 30. avgusta 1992. godine izvučeni iz okruženja herojskim poduhvatom Vojske Republike Srpske, uz sadejstvo sa jedinicama MUP-a Srpske i borcima ovih mjesta.

Obilježavanje će početi u 12.00 časova na Gradskom groblju u Pučilama kod Spomenika poginulim borcima i civilnim žrtvama rata Potpeći, Smoluće i Tinje, gdje će biti služen parastos, položeni vijenci i organizovano obraćanje zvaničnika.

Organizator obilježavanja je gradska Boračka organizacija Bijeljina, u saradnji sa predstavnicima predratnih stanovnika Potpeća, Smoluće i Tinje.

Tim povodom Boračka organizacija Bijeljina održaće danas u 11.00 časova konferenciju za novinare u prostorijama te organizacije.

Iz Boračke organizacije saopšteno je da ovu bitku smatraju jednom od najhumanijih koje je Vojska Republike Srpske vodila u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Krajem avgusta 1992. godine u operaciji Vojske Republike Srpske oslobođeno je više od 7.000 stanovnika Smoluće, Potpeći i Tinje, koji su bili u okruženju neprijateljskih muslimanskih paravojnih formacija. Srpski stanovnici ovih sela, koji su četiri mjeseca bili bez hrane, vode i struje, izvučeni su na slobodnu teritoriju.

U operaciji oslobađanja koju je vodio Istočno-bosanski korpus Vojske Republike Srpske, između ostalih, učestvovale su bijeljinska laka pješadijska brigada – brigada Garda “Panteri” i Prva ozrenska brigada.

Trodnevna akcija počela je 26. avgusta 1992. godine, a učestvovalo je više od 450 vojnika. Za vrijeme okruženja poginuo je 51 borac i 13 civila.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *