Sutra obilježavanje 29 godina od zločina u Tuzlanskoj koloni /VIDEO/

U Bijeljini će sutra, povodom 29 godina od napada na kolonu JNA  kada su život izgubila 54 vojnika, na groblju u Pučilama u 12 časova biti služen parastos žrtvama. Nakon gotovo tri decenije od zločina koji se dogodio na Brčanskoj malti, za napad na kolonu u Tuzli, koja se mirno povlačila, još niko nije odgovarao.

Sutra se navršava tačno 29 godina od napada na kolonu JNA koja se 15. maja 1992. godine povlačila iz Tuzle, u kojem je iz zasjede ubijeno 54, a ranjeno 44 vojnika JNA. Pokazatelj da je više ubijenih nego ranjenih je da su krvinici gađali da ubiju, poručeno je sa današnje press konferencije boračke organizacije.

Učesnici tuzlanske kolone, koji su prije 29 godina preživjeli masakr na Brčanskoj malti, istakli su da je žalosno to što pravda do danas nije zadovoljena i da za zločin počinjen nad nedužnim vojnicima koji su se mirno povlačili, još uvijek niko nije odgovarao.

Iz zavičajnog udruženja Tuzlaka napominju da je žalosno što u Tuzlu sutra ne mogu otići porodice poginulih i na miran način odati počast stradalima u koloni. Ovo udruženje će podnijeti i inicijativu da u Bijeljini jedna ulica nosi ime Žrtve tuzlanske kolone.

Podsjećamo da su muslimanske snage 15. maja 1992. godine napale kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti BiH i pređe u Srbiju. Tuzlansku kolonu, u kojoj je bilo 600 vojnika i njihovih starješina, te 200 motornih vozila napali su pripadnici muslimanskog MUP-a i Teritorijalne odbrane, te “Zelenih beretki”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *