Susret sa delegacijom ruskog Fonda za podršku hrišćanskoj kulturi

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije razgovarao je danas u Bijeljini sa predstavnicima ruskog Fonda za podršku hrišćanskoj kulturi i nasljeđu i Moskovskog arhitektonskog instituta o temama koje se tiču duhovnih veza bratskog ruskog i srpskog naroda u Republici Srpskoj.

Razgovarano je i o mogućnostima etapne pomoći u vezi sa projektima koji su aktuelni u Eparhiji, kao što je nastavak izgradnje manastirskog kompleksa pri Manastiru Svete Matrone Moskovske u Ritešiću kod Doboja, a pogotovo završetak manastirskog hrama, objavljeno je na sajtu Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Uz blagoslov episkopa Fotija, pri Manastiru Svetog Aleksandra Nevskog u Ugljeviku u toku su radovi na izgradnji Duhovno-kulturnog centra srpsko-ruskog prijateljstva, što je bila i jedna od tema susreta.

Hram Svetog Aleksandra Nevskog podignule su Oružane snage Ruske Federacije, odnosno ruski vojnici i oficiri iz sastava SFOR-a stacionirani u Ugljeviku nakon rata u BiH, a ukazom Ruske pravoslavne crkve predat je Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj.

Osobenost ovog hrama je što je to jedini hram u Republici Srpskoj i BiH koji je podigao ruski narod i jedinstven po tome što je bio pod jurisdikcijom Moskovske patrijaršije.

Episkop Fotije je predložio da se u narednim koracima saradnja proširi i organizovanjem kurseva ruskog jezika za omladinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *