Šulić: Očuvana priroda je važan turistički potencijal Srpske

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić otvorio je danas u Loparama prvi Sajam pčelarstva i istakao da su očuvana priroda i dobri domaćini najveći turistički potencijal Srpske.

“Lopare imaju očuvanu prirodu i to je ono što je najvažniji potencijal Republike Srpske, uz dobre domaćine i dobru gastronomsku ponudu, što nas odvaja od ostalih turističkih destinacija”, izavio je Šulić novinarima.

On je najavio dalje nastojanje da se pojača turistička ponuda i poveže turizam sa domaćim proizvođačima, ali sve pod uslovom da se ne ugroze prirodni resursi i u Loparama i širom Republike Srpske.

“Gdje god sam bio u Republici Srpskoj uvijek sam govorio da su jedna od značajnih karakteristika, koje izdvajaju Srpsku od ostalih mjesta širom regiona i Evrope, naši dobri domaćini koji prave odličnu gastronomsku ponudu”, dodao je Šulić.

On je obećao da će uvijek biti saveznik za sve što je dobro za stanovnike Lopara i područje Majevice i nakon obilaska izloženih domaćih proizvoda ocijenio da su vrijedni domaćini naparavili dobre proizvode.

Nakon otvaranja Sajma, Šulić će razgovarati sa načelnikom Lopara Radom Savićem i zajedno će posjetiti seosko domaćinstvo Mačkovac i Turistički kompleks “Busija” na planini Majevici.

Šulić je prvu posjetu Loparama započeo polaganjem vijenca na spomenik za 242 poginula borca Vojske Republike Srpske /VRS/ sa ovog područja i posjetom Spomen-sobi za poginule borce.

“Ne možemo se nikada dovoljno odužiti ljudima koji su ugradili svoje živote u slobodu i temelje Reublike Srpske jer zahvaljujući njima mi danas živimo u slobodnoj Srpskoj koja je evropsko, demokratsko, uređeno društvo”, rekao je Šulić.

Savić je rekao da će Šulića upoznati sa autentičnim domaćim proizvodima sa Majevice za koje su pokrenuli proces zaštite, kao što su sir zarac, med i rakije.

On je dodao da se u sjedištu Opštinske uprave uređuje “Majevička kuća” na kojoj će svi domaći proizvodi biti popularisani.

“Prelijepa, netaknuta priroda je naš turistički potencijal, kao što je Busija gdje je već dosta uređeno, ali treba dalja podrška investitoru, što je prilika da se zaokruži popularisanje domaćih proizvoda, zdrave hrane i prirode jer u turizmu sigurno možemo biti konkuretni”, istakao je Savić.

Prema njegovim riječima, Turistički kompleks “Busija” na Majevici je razvojna šansa ovog dijela Republike Srpske.

Rade Rakić, predsjednik Udruženja “Mladi za Lopare”, koje je organizator mini-sajma pčelarstva, rekao je da će sajam postati tradicija svakog Svjetskog dana pčelarstva koji se obilježava 20. maja, a ove je godine pomjeren zbog vremenskih neprilika.

On je dodao da Lopare imaju 90 registrovanih pčelara i 5.000 košnica.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *