Stvoriti uslove da se što veći broj mladih odluči za potomstvo /VIDEO/

Bijeljina je već dvije decenije suočena sa negativnim prirodnim priraštajem, zbog čega je cilj prijedloga mjera pronatalitetne populacione politike da se što veći broj bračnih parova odluči na potomstvo, a najveći izazovi biće rađanje prvog i trećeg djeteta, rečeno je danas u ovom gradu na predstavljanju dokumenta “Populaciona politika grada Bijeljina”.

Rada Golub, viši asistent na Pedagoškom fakultetu, izjavila je novinarima da je kroz studije demografije bila angažovana u Ekspertskom timu, koji je demografskom analizom došao do podatka da grad Bijeljina ima negativan prirodni priraštaj od 2002. godine, budući da je broj umrlih mnogo prednjačio u odnosu na broj živorođenih.

Ona je ukazala da je iz tog razloga bilo neophodno izraditi nekoliko modela o rađanju, kako bi se došlo do saznanja koliko djece nedostaje, kog reda rođenja i koji su faktori uticali na odgođeno rađanje.

“Podaci su pokazali da je, prema 2020. kao posljednjoj godini posmatranja stopa ukupnog fertiliteta u gradu 1,44. Da bi došlo do prirodne revitalizacije stanovništva, da bi grad i privredno napredovao, neophodno je da žena rodi 2,1 dijete. Po tom modelu optimuma rađanja, Bijeljini nedostaje 686 djece – iz reda prvorođenih 33, drugorođenih 43 i trećerođenih 58 odsto”, navela je Golubova i dodala da su predloženim mjerama nastojali da ublaže negativne trendove u demografiji i stimulišu još 42 odsto rađanja.

Milan Arsenović, specijalista ginekologije i akušerstva u bijeljinskom Domu zdravlja, rekao je da je plodnost kod ljudi smanjena i na ovim prostorima i u svijetu.

“Kod nas žene, u prosjeku, prvo dijete rode u 29. godini, a nekada je to bilo u 21. Kako je žena starija, smanjuje se plodnost, naročito nakon 32. godine, a kod muškaraca nakon 42”, rekao je Arsenović i ukazao da je neopravdano porasla vjera u uspješnost vantjelesne oplodnje.

Gradonačelnik Ljubiša Petrović rekao je da će nastojati da u nacrtu budžeta za narednu godinu budu predviđena veća sredstva za pronatalitetnu politiku.

“Ono što se danas radi u demografiji imaće odjek kroz dvije decenije”, rekao je on te ukazao da se neke mjere odnose i na unapređenje komunalne infrastrukture za trudnice, povećanje subvencije boravka djece u privatnim predškolskim ustanovama.

On je najavio da će tokom ovog mjeseca biti raspisana javna nabavka za besplatne udžbenike za sve osnovce, za one razrede kojima Vlada to ne obezbjeđuje.

Ljubica Mlađenović, član Ekspertskog tima za izradu dva dokumenta – Prijedlog mjera pronatalitetne politike i Analize stanja demografskog razvoja Bijeljine, podsjetila je da je tim formiran lani i brojao je osam članova, između ostalog socijalnog radnika, ljekara, demografa…


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *