Studenti prava u Beogradu najavili litiju dugu 70 kilometara

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu okupili su se četvrti put ispred crkve Svetog Marka kako bi pružili podršku srpskom narodu u Crnoj Gori i najavili litiju za sljedeću nedjelju na kojoj će hodati 70 kilometara do Orašca.

Predsjednik studentskog kluba na Pravnom fakultetu Nemanja Vučković najavio sljedeći protest održan 14. Februara u 18 časova ispred crkve Svetog Marka.

“Tada ćemo nakon skupa krenuti u molitveni hod, litiju do Orašca. Koračaćemo 70 kilometara za srpski narod u Crnoj Gori, a onda ćemo 15. februara na Sretenje u Orašcu imati moleban. Želimo da tom šetnjom poručimo Srbima u Crnoj Gori da nisu sami i da ne odustajemo od borbe”, kazao je Vučković.

Prema njegovim riječima, vlast u Srbiji ne čini dovoljno da se riješi problem u vezi sa spornim crnogorskim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti. Zbog čega su pozvali da se to pitanje podigne na međunarodni nivo.

“Tražili smo da se odnosi dve države svedu na konzularni nivo i da se raskine ugovor iz 2014. Godine na osnovu kog se u preko 40 srpskih ambasada nalaze i diplomate Mila Ðukanovića i da se celo pitanje podigne na međunarodni nivo. Sve to kako bi se inicirala rasprava u Savetu Evrope i Ujedinjenim Nacijama. Kako bi se govorilo o položaju Srba u Crnoj Gori i o položaju Srpske Pravoslavne Crkve. Režim u Podgorici neprestano ugrožava slobodu veroispovesti, gazi Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i krši međunarodne ugovore”, naveo je Vučković.

U prethodnom periodu, inače, studenti su prikupljali potpise za usvajanje “rezolucije o ugroženost Srba i SPC u Crnoj Gori”. Vučkovič kaže da je sakupljeno više od 15.000 potpisa i da će oni biti predati do kraja mjeseca nadležnim insititucijama.

2 thoughts on “Studenti prava u Beogradu najavili litiju dugu 70 kilometara

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *