Stručnjaci: Nikad više dojava o bombama u zemlji koja nije u ratu /VIDEO/

Stručnjaci iz oblasti bezbjednosti kažu za Tanjug da masovne dojave o postavljenim bombama u Srbiji predstavljaju najveći takav napad na jednu zemlju ikada i da se radi o specijalnom ratu čiji je cilj zaplašiti građane i izazvati kod njih osećaj bespomoćnosti.

Kriminolog Zoran Radovanović kaže da je ovako masovan elektronski napad na zemlju koja je u miru, dakle nije u ratnom stanju, nezabilježen. Motivi elektroskih napada, navodi on, su uvijek isti, da se u narodu stvori nezadovoljstvo.

Goran Mandić sa Fakulteta za bezbjednost kaže da sve što se događa ukazuje da se protiv Srbije vodi neki oblik specijalnog rata. Što se tiče formi specijalnog rata, Mandić kaže da u Srbiji od svih njegovih vidova trenutno postoji samo psihološki pritisak.

On dodaje da je jasno da iza lažnih dojava stoji organizovana grupa koja pažljivo bira mete, ima dobre informacije i finansijske resurse. Ali dojave o bombama ne dolaze samo iz inostranstva. MUP Srbije je juče saopštio da je među onima koji su slali dojave bilo i građana Srbije. Tako je ukupno do sada identifikovano osam lica, dva su uhapšena, a protiv još šest maloljetnih osoba pokrenut je postupak.

Ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Branko Ružić izjavio je danas da su pregledane sve škole u državi koje su dobile dojave o postavljenim bombama, te da će učenici u tim školama od danas pohađati nastavu neposredno.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *