Stopiran otkup bikova i izvoz junećeg mesa /VIDEO/

Pandemija virusa korona donijela je nove probleme uzgajivačima tovne junadi u BiH. Stoji otkup bikova, a s njim i izvoz junećeg mesa. Za to vrijeme meso iz uvoza dodatno guši domaću proizvodnju, pa stočari traže od nadležnih da uspostave određene kvote ili da ograniče uvoz, kako bi se rasteretile domaće farme.

Početkom marta mislili su da je njihovim problemima konačno došao kraj, počeo je dugo iščekivani nastavak izvoza junećeg mesa iz BiH u Tursku. Ipak, za samo nekoliko dana u martu, sve je ponovo zaustavila pandemija virusa korona, što je domaće stočare uvelo u nove probleme.

Farme se svakodnevno pune grlima koja stasavaju za otkup koji je u zastoju, a domaće tržište je preopteretilo meso iz uvoza, pa stočari traže hitnu reakciju nadležnih.

Ako problemi na tržištu stoke ne budu riješeni najkasnije u naredna dva mjeseca, 2021 mogla bi biti godina potpunog gašenja ovog posla.

I dok stočari čekaju rješenje problema oko otkupa i izvoza tovne junadi, poljoprivredni radovi ne staju na njivama Semberije. Sjetva kukuruza je na mnogim imanjima već obavljena, pa su u toku i korektivni tretmani. U jeku poljoprivredne sezone dočekala je i poljoprivrednike istorijski niska cijena goriva na benzinskim pumpama, što je kažu dobro u ovom momentu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.