Stop femicidu – niti ijedna više! /VIDEO/

Pod sloganom “Niti ijedna više”, stanovnici nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini izašli su 11. oktobra na proteste, kako bi upozorili na porast slučajeva nasilja nad ženama i femicida, te zatražili reakciju nadležnih.

Nasilje u porodici, kao jedan od najvećih izazova sa kojima se suočava društvo, posljednjih godina sve više – iz privatne sfere izlazi u javnu. Jedinstvena statistika o broju femicida i nasilju nad ženama u BiH ne postoji. Međutim, dok loše vijesti pune stupce crne hronike, s razlogom se nameće pitanje, šta se dešava sa društvom i porodicom kao osnovnom ćelijom društva.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) “većinu slučajeva femicida počine partneri ili bivši partneri, a čemu prethodi učestalo zlostavljanje u kući, prijetnje ili zastrašivanje, seksualno nasilje ili situacije u kojima žene imaju manje moći ili manje resursa od svog partnera”. Iz nevladinih organizacija, koje su organizovale okupljanja u dva grada Srpske te osam gradova u Federaciji BiH, upozoreno je da je 48 odsto žena u BiH pretrpjelo seksualno i rodno zasnovano nasilje, dok 84 odsto slučajeva nasilja ostaje neprijavljeno. Protestima “Niti ijedna više”, pridružile su se i aktivistkinje Fondacije “Lara” i drugih udruženja građana iz Bijeljine.

Radmila Tubić iz Udruženja žena “Romkinje” kaže da ovim protestnim okupljanjem i istaknutim parolama ukazuju na femicid – neželjenu pojavu u cijelom svijetu, a ne samo u Bijeljini, koji je zapravo zločin nad ženom iz mržnje – samo zato što je žena.

Sa gradskog trga u Bijeljini pozvani su svi građani da svojim učešćem i djelovanjem glasno poruče: Niti ijedna više! Podršku su pružili i lokalni funkcioneri, gradonačelnik Bijeljine i predsjednik Skupštine grada.

Na sljedećoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske biće razmatran Nacrt zakona o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja prema ženama. Vlada Republike Srpske ovaj dokument usvojila je na sjednici 5. oktobra. Njime se femicid označava kao najteži oblik nasilja s ciljem njegovog sprečavanja i veće zaštite žrtava. U saopštenju iz Biroa Vlade Srpske navedeno je da će Srpska ovim biti pionir u zakonskoj zaštiti ne samo žrtava nasilja u porodici, što su, prema zvaničnim statistikama, u više od 90 odsto slučajeva žene, nego i nasilja nad njima koje u različitim oblicima i kontinuitetu sve češće dovodi i do fatalnih ishoda.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *