Stočari ne odustaju od tova junadi, interventne mjere održale proizvodnju /VIDEO/

Završen je ovogodišnji izvoz junećeg iskoštenog mesa iz BiH u Tursku. Ono što se uzgojilo na farmama dijelom je završilo na tržištu Turske, a dijelom i u domaćoj preradi u zavisnosti od toga za šta su se opredijelili proizvođači koji su zbog problema sa plasmanom u prošloj 2020. godini, u ovu ušli sa znatno manjom proizvodnjom. Važno je ocjenjuju ovi u Semberiji da je isplata za predatu junad uslijedila četrdesetak dana nakon realizacije otkupa.

Kako bi umanjili brigu stočarima i pomogli opstanak domaće proizvodnje koja je prije nekoliko godina doživjela veliku ekspanziju, pa zatim i veliki pad, interventno su i ove godine reagovali iz resornog ministarstva. Posredstvom Agencije za agrarna plaćanja iz sredstava Kompenzacionog fonda isplaćena je 6. decembra mjera podrške za uzgoj tovne junadi od 1.494.602 KM.

Biće to vjetar u leđa da bi se ušlo u zanavljanje proizvodnje kaže Stevanović.

Podsticaji su mnogima podstrek da od proizvodnje ne odustaju, da se bore da očuvaju stočarsku proizvodnju koju je inače kada se samo za korak krene unazad, teško zanoviti.

Oko 8.000 bikova izvezeno je ove godine iz BiH u Tursku u skladu sa odobrenom izvoznom kvotom.

Prošle godine uz zastoj u plasmanu junadi, brinule su uzgajivače i niske cijene koje nisu kako kažu mogle obezbijediti ni “pozitivnu nulu”. Ove godine otkupne cijene stoke bile su nešto veće, ipak usljed visokih cijena žitarica u ishrani stoke teško je do rentabilnosti .

Voljni su uzgajivači u Semberiji da telad u proizvodnju ubace već na proljeće. Zima kako kažu nije dobar period za  početak posla zbog zdravstvenog stanja grla.

Nadaju se proizvođači da će na proljeće cijene žitarica biti niže što bi smanjilo troškove na farmama koji su u ovom momentu veoma visoki.

Kraj godine period je i kreiranja ekonomske politike i agrarnog budžeta. Uzgajivači tovne junadi svoja očekivanja o visini podsticaja po grlu sada ne prognoziraju ali kažu da je od velike važnosti bilo i do sada  što je ova proizvodnja imala podsticajnu podršku.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.