Što prije zaustaviti urbanistički haos u gradu

U Bijeljini postoji niz nedosljednosti u procedurama za donošenje regulacionih planova, počev od informisanosti građana na određenom lokalitetu, nemogućnosti pravovremenog učešća u javnoj debati, do izigranih obećanja Odjeljenja za prostorno uređenje i samih investitora, rekao je Dragoslav Perić iz Gradskog odbora SNSD-a.

Perić je istakao da je izrada regulacionog plana ozbiljan i odgovoran posao i da se mora ispoštovati volja svih zainteresovanih strana, saopšteno je iz Gradskog odbora SNSD-a Bijeljina, koji je danas organizovao javnu raspravu o temi “Zastupljenost građana u procedurama donošenja regulacionih planova”.

Oštre kritike na račun nadležnih, posebno gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića, iznijeli su predsjednici savjeta mjesnih zajednica, koji su istakli da ih gradonačelnik ignoriše ili zanemaruje data obećanja nakon nedavnih sastanaka.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Bogdanovića plac Vladimir Radulović istakao je da je jedna od osnovnih zamjerki to što građani ne znaju da se odlučuje o njihovoj sudbini i da donošenje regulacionog plana mimo njihove volje, prouzrokuje nesagledive posljedice, te se dovode pred svršen čin kada vide da u njihovom naselju započinje izgradnja zgrade.

On je naglasio da bi normalno bilo da se parcele korisnije i odgovornije iskoriste i da imaju potrebne sadržaje, počev od uređenih zelenih površina oko buduće zgrade, adekvatan broj parking-mjesta i dobre pristupne puteve uz neophodnu ostalu komunalnu infrastrukturu.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Stari grad Milorad Jović istakao je da, nakon sastanka sa gradonačelnikom, ništa od obećanja za centralnu bijeljinsku mjesnu zajednicu nije ispunjeno, te da je time pokazao koliko ga problemi građana u centru grada ne zanimaju.

Milka Đukanović, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Ledinci, najvećeg naselja u Bijeljini i sa najvećim brojem stanovnika, ukazala je da gradonačelnik i njegovi saradnici godinama ne reaguju na niz konkretnih problema koji se ne rješavaju i svakim danom postaju sve veći.

“Ne postoji regulacioni plan, a gradi se intenzivno, kako u naselju Prvi decembar, u ulicama Save Mrkalja, Laze Lazarevića, a u Bordaševom sokaku je zgrada dijelom izgrađena i na samom asfaltu. Još ako na sve dodamo da kanalizacija u Račanskoj i susjednim ulicama nije urađena, da imamo smrad, a nemamo trotoare ni adekvatne pristupne puteve, kao prema novoj školi, onda je jasno da niko ne mari za opravdani bunt građana”, istakla je Đukanovićeva.

Na javnoj raspravi, u prostorijama SNSD-a u Bijeljini, ukazano je da se odbornicima aktivnije moraju predočiti problemi i ideje građana i da se putem odborničkih inicijativa moraju ubrzati mnoga rješenja.

Šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Zlatan Lazarević rekao je da u praksi postoji situacija da odbornici posljednji saznaju za određene probleme, ne samo u stambeno-komunalnoj oblasti, jer je namjera predlagača, kako gradonačelnika, tako i Odjeljenja za prostorno uređenje, da sakriju konkretne probleme i time zadovolje apetite investitora, koji su najčešće u sukobu sa interesima običnih građana.

“Zbog toga smatram da je stručan pristup neophodan i da mjesne zajednice i građani, treba da budu osnov za početak svake priče kako bismo imali pozitivan ishod i kvalitetna rješenja”, rekao je Lazarević.

Jedna je od poruka sa održane javne rasprave je ta da građani žele da daju svoj doprinos da Bijeljina izgleda moderno i da svaki sugrađanin ima pravo da učestvuje u donošenju odluka koje su za njega bitne, jer se samo tako može postići potrebni stepen razvijenosti.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *