Stipendije Vlade za 48 učenika deficitarnih zanimanja

Vlada Republike Srpske stipendiraće 48 učenika Tehničke škole “Mihajlo Pupin” u Bijeljini koji upišu deficitarna zanimanja bravar-zavarivač i stolar, rekao je Srni direktor ove škole Milenko Maksimović.

Maksimović je pohvalio Vladu Republike Srpske što je usmjerila dodatna sredstava u sektor obrazovanja, kako bi stipendirala deficitarna zanimanja i omogućila da mladi nakon završene srednje škole imaju zaposlenje i ostanu u Srpskoj, a ne da odlaze u inostranstvo.

On je rekao da je Tehnička škola jedina srednja škola u Bijeljini sa takvom mogućnošću, a stipendisti će u školskoj 2020/21. godini dobijati po 100 KM mjesečno i biće im obezbijeđen prevoz na nastavu.

“Veliko je interesovanje za zanimanje bravar-zavarivač, ili varioci po starom nastavnom programu, kao i za stolare. Uprošloj školskoj godini smo na upisu imali i prekobrojne za zanimanje bravar-zavarivač”, rekao je Maksimović.

Prema riječima Maksimovića, učenici tokom školovanja za ova deficitarna zanimanja imaju u prvoj godini jedan dan praktične nastave, u drugoj dva i u trećoj godini tri dana praktične nastave, koja se organizuje u školskoj radionici i u saradnji sa 34 firme u Bijeljini.

“Ova saradnja sa privredom je generalno dobra, gotovo 70 odsto učenika koji su završili školovanje za zanimanje stolar dobiju i prvo zaposlenje u firmama gdje su obavili praksu”, istakao je Maksimović.

Maksimović je naglasio da u Tehničkoj školi rade nastavnici sa izvarednim radnim uspjesima i dostignućima, koji pred učenike postavljaju izazove i motivišu ih da pomjeraju sopstvene granice u učenju i razmišljanju.

“Radimo u skladu sa principima i tradicijom dobre, kvalitetne nastave, uspjesima na takmičenju, te afirmaciji pozitivnih osobina kod učenika”, naveo je Maksimović.

Članovi Školskog odbora obišli su izgradnju novih radionica za praktičnu nastavu Tehničke škole, koje se nalaze u Račanskoj ulici, a prva faza izgradnje savremenih radionica u objektu površine 1.700 metara kvadratnih trebala bi da bude završena do septembra.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *