Stanje generala Mladića veoma loše, hemoglobin “u crvenoj zoni”

Zdravstveno stanje generala Ratka Mladića veoma je loše, a srpski ljekari su ubijeđeni da ima neko malo unutrašnje krvarenje koje traje već duže vremena i da je to razlog zašto je hemoglobin u padu i u “crvenoj zoni”, rekao je za Srnu njegov sin Darko Mladić.

“Oni ne rade sa njim /generalom Mladićem/ kako treba. Mi smo zabrinuti. Njemu može svaki dan da se nešto desi sa tako lošim hemoglobinom, to je kao da izazivate ponovo moždani udar ili srčani udar”, rekao je Darko Mladić.

On je naveo da srpski ljekari sumnjaju da je riječ o unutrašnjem krvarenju koje se ne reguliše na pravi način, jer je hemoglobin i dalje u padu.

“Očekivalo se da se posle operacije hemoglobin popravi. Neko vreme je bio dobar, u prvom postoperativnom periodu prvih nekoliko nedelja malo se hemoglobin popravio. Međutim, zadnjih mesec dana je naglo pao, a sad je još gore stanje, umesto da bude bolje i stabilizovano”, rekao je Darko Mladić.

Prema njegovim riječima, posljednje što je odbrana i porodica dobila prošle nedjelje od haške medicinske službe samo je podatak da je hemoglobin još lošiji, i to je sada bukvalno u “crvenoj zoni”.

“Vidi se da je umorniji, teže priča, vidi se da ga je slabost obuzela”, dodao je Darko Mladić.

On je podsjetio da u haškom pritvoru ne dozvoljavaju srpskim ljekarima i advokatima da posjete generala Mladića.

“Mi ništa osim protesta ne možemo da uradimo. Bila je rasprava o tome i u Savetu bezbednosti UN juče. I Srbija i Rusija su izrazile sumnju i zabrinutost upravo zbog generalovog zdravlja”, dodao je Mladić.

On je naveo da haška medicinska služba, koju je sud obavezao da sedmično daje izvještaje, mora da obavijesti porodicu o zdravstvenom stanju generala Mladića, ali da, “nažalost, to ne rade, ti izveštaji nisu pravi, nego su više pokriće za neki nerad”.

“Oni daju izveštaj, ali samo opišu. Recimo, uzmu krv, a onda ne kažu ništa, osim da je stanje stabilno i da prate stanje. A onda kada se pogoršalo stanje, daju opet neki opis koji su naši doktori procenili kao nesavesno lečenje, da je pristup njegovoj anemiji potpuno pogrešan i da neće dati rezultate”, naveo je Darko Mladić.

Napominjući da porodica i odbrana mogu samo da podnose podneske, Darko Mladić je izrazio zahvalnost Srbiji i Rusiji što su u Savjetu bezbjednosti UN skrenule pažnju na ovaj slučaj.

“Mi smo diplomatski sve uradili što smo mogli, ali nemate način da ih naterate, pokriva ih predsednik suda koji navodno neće da se meša u njihove stručne stvari”, dodao je Darko Mladić.

Pomoćnik ministra pravde Srbije Čedomir Backović ukazao je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, održanoj juče, da se od porodice generala Ratka Mladića kriju službeni izvještaji o njegovom zdravstvenom stanju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *