Stanišiću i Simatoviću po 15 godina zatvora

Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu /MMKS/ izreklo je konačnu presudu nekadašnjim čelnicima Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, po kojoj su Stanišić i Simatović osuđeni na po 15 godina zatvora.

Stanišića, koji je bio prisutan u sudnici, zastupali su Vejn Džordaš i Džo Holms, dok su Simatovića, koji je prisustvovao putem video-veze, zastupali Vladimir Petrović i Mihajlo Bakrač.

Današnjem saslušanju i izricanju presude predsjedavala je sudija Grasiela Gati Santana, koja je pročitala sažetak sudskog i žalbenog postupka, uključujući žalbe Stanišića i Simatovića, te raniji komentar Žalbenog vijeća na žalbe.

Tužilaštvo Mehanizma zatražilo je 25. januara da se Stanišić i Simatović osude i za druge optužbe, od kojih su ranije oslobođeni, a ne samo za navodna krivična djela počinjena u Šamcu, za koja su osuđeni na po 12 godina zatvora.

Timovi odbrane Stanišića i Simatovića zatražili su dan ranije oslobađajuću presudu za dvojicu bivših zvaničnika i iznijeli argumentaciju u okviru žalbe.

Stanišić i Simatović su osuđeni u prvostepenoj presudi 30. juna 2021. godine na po 12 godina zatvora prema optužbama za navodne ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.

Žalbe na prvobitnu presudu podnijeli su Stanišić, Simatović i Kancelarija Tužilaštva MMKS.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *