Šta je i na šta ukazuje povišeni D-dimer /VIDEO/

U jeku Kovid-19 pandemije, sve  više se  priča o D-dimeru i sve  veći je  broj ljudi koji odlaze u privatne laboratorije da vade krv. Prije  pandemije nalaz povišenog  D-dimer je  ljekarima ukazivao da postoji tromb. U slučaju kovida, tromba najčešće nema, osim kod najtežih pacijenata, ali povišene vrijednosti se održavaju. Visok D-dimer ukazuje da postoji veća mogućnost da pacijent dobije tromb. Šta je D-dimer, šta nam ukazuju povišene vrijednosti i kako je povezan sa korona virusom?

Jedna od analiza krvi koja se uglavnom radila u slučaju sumnje na trombozu, postala je vrlo bitan parametar i u određivanju težine infekcije virusom korona. Riječ je o utvrđivanju nivoa D – dimera, proteinskog dijela krvi, koji je kod potpuno zdravih osoba gotovo nemjerljiv, jer ga nema u krvotoku. Kod pozitivnih na virus korona njegove vrijednosti su povišene, što ljekarima ukazuje na činjenicu da bi zaraženi mogao da razvije težu kliničku.

Dr Janjičić navodi da istraživanja pokazuju da postoje brojni pacijenti koji nakon preležanog Kovida 19 i hospitalizacije i dalje imaju povišene vrijednosti D-dimera.

Korišten je u dijagnostici brojnih stanja u organizmu. Povišene vrednosti ovog parametra se javljaju u slučaju embolije pluća, duboke venske tromboze, intravaskularne koagulacije. D-dimer može biti povišen i u drugim stanjima kod zapaljenja, krvarenja, hirurških intervencija, menstruacije, hematoma, bolesti jetre, maligniteta, trudnoće, trauma itd.

Opširnije u večerašnjem izdanju emisije TV Klinika od 20 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *