Srpkinja porijeklom iz Bijeljine u užem izboru za najbolju domaćicu Amerike

Promoter srpske kuhinje u SAD Vladanka Vladić, porijeklom iz Bijeljine, ušla je u uži izbor za pobjednika nacionalnog američkog takmičenja koje organizuje američki magazin “Bon apetit” za najbolju domaćicu Amerike.

Vladanka, koja je već vlasnik šest titula najbolje američke domaćice i kuvarice, na takmičenju magazina “Bon apetit” učestvuje u polufinalu sa još 30 takmičarki.

Prihvaćena je kao Amerikanka srpskog porijekla koja se bavi kulinarstvom, domaćinstvom, ali i obrazovanjem mladih majki i djece za borbu protiv gojaznosti.

Rođena je u selu Međaši kod Bijeljine, završila je Medicinsku školu u Beogradu, a Vojnu školu u Rajlovcu. Radila je u Vazduhoplovnom zavodu u Batajnici, ali se 1989. godine odselila u SAD.

U Floridi je 1993. godine sa mužem otvorila dva restorana, a kada su ih prodali preselili su se u Kaliforniju 1998. godine i otvorili građevinsku firmu. Kao udovica danas živi sa svojom djecom Mikaelom i Markom u Temekuli u Kaliforniji.

Vladanka ističe da će 80 odsto novca od nagrade koja iznosi 50.000 dolara donirati za spremanje gotovih jela za djecu bez roditelja, ugrožene samohrane majke i porodice čiji članovi boluju od raka.

Ona je izjavila za američki portal srpske dijaspore “Serbijan tajms” da se posvetila kulinarstvu, jer je gojaznost mladih u SAD postala društvena bolest broj jedan, sa visokom stopom smrtnosti.

“Kao zdravu hranu ponudila sam srpska kašasta jela, prije svega kačamak, potom proju i sve vrste naših pita. Moje recepte kombinujem sa ruskim, italijanskim, azijskim jelima. Imam sreću da su Amerikanci prepoznali moj napor i da me podržavaju”, kaže Vladanka.

Vladanka je četvorostruki šampion dječije kuhinje u SAD, a njene obrazovne TV emisije i spotove gleda više miliona Amerikanaca.

Glavni degustatori na njenom sajtu su njena djeca, majka Marica, tetka Milkica i rodbina.

Zvanje “Majstora varjače” osvojio je njen recept pečenih babura iz Valjeva i crvene vranjanske paprike, koje se sa povrćem i limunom pretvaraju u hranjivu salatu za mališane.

“Za moje kulinarstvo Amerikanci su rekli da je zaboravljena umjetnost kuhinje. Spremam po starim srpskim receptima jela sa puno pravog voća i povrća, domaćim tijestima, mlijekom i mesom, koje kod starijih Amerikanaca bude sjećanja na prošlost, kada se u SAD jela zdrava hrana”, kaže Vladanka.

Prije dvije godine, tokom posjete Srbiji, snimila je serijal reportaža o ljepotama Srbije i o slastima srpske kuhinje, a njene reportaže se i danas prikazuju na čak 223 lokalne televizije u SAD i na jednom nacionalnom kanalu.

“Jako sam srećna što se mojoj organizaciji, kao donatori i saradnici, sve više pridružuju američki Srbi, što doprinosi afirmaciji i ugledu našeg naroda. Srećna sam i kada na glasanju vidim imena naših ljudi, jer me oni približavaju otadžbini i zavičaju”, navodi Vladanka, koja je u svojoj bašti zasadila i srpsku lozu da bi mogla za Amerikance da proizvodi rakiju.

Vladanka ističe da njenoj djeci prija boravak u BiH i Srbiji, te dodaje da planiraju novu posjetu Bijeljini i Beogradu čim prođe pandemija virusa korona.

Svi koji žele da podrže Vladanku da pobijedi na ovom takmičenju mogu da glasaju preko linka: https://favchef.com/2021/vlada-vladic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *