SRNA danas obilježava Blagovijesti i 32 godine rada

Novinska agencija Republike Srpske – SRNA proslaviće danas krsnu slavu Blagovijesti i 32 godine rada.

SRNA je, odlukom Narodne skupštine tadašnje Srpske Republike BiH, osnovana na Blagovijesti, 7. aprila, 1992. godine na Palama kao Srpska novinska agencija – SRNA.

Od 1998. sjedište SRNE je u Bijeljini, a odlukom Vlade Srpske 27. marta 2008. dobila je svoj sadašnji naziv – Novinska agencija Republike Srpske – SRNA.

SRNA je medij koji je imao veliki uticaj u stvaranju Republike Srpske. Samo nekoliko dana nakon što je počeo građanski rat u BiH, 7. aprila 1992. godine, u svijet je emitovana prva vijest SRNE.

Novinska agencija Republike Srpske bila je prvi medij srpskog dijela BiH i stvorena je u času kada su već počeli ratni sukobi, a glavni prijeratni mediji u tadašnjoj Socijalističkoj Republici BiH bili su pod ratnom i propagandnom kontrolom takozvane Republike BiH.

SRNA je neodvojivo vezana za nastanak Republike Srpske i predstavlja jednu od njenih najstarijih i najznačajnijih institucija.

Angažovanošću i predanim radom zaposlenih, SRNA je bila i ostala medijski simbol Republike Srpske i za svoj rad dobila značajna odlikovanja od institucija Srpske.

Od osnivanja 1992. godine, bila je svjedok burnih događaja i hroničar teških vremena. Tokom pune tri decenije rada i razvoja, SRNA je uspjela da odgovori na visoke zahtjeve profesije i oslonac je svim medijskim kućama na području Srpske, kao i van njenih granica.

U stvaranju SRNE učestvovali su istaknuti srpski intelektualci, novinari, književnici koji su iz Sarajeva stizali na Pale u malu ratnu redakciju. Te ljude, koji su najzaslužniji za stvaranje SRNE, krasila je volja, entuzijazam i želja da istina o ratu u BiH dopre u svijet.

Nažalost, mnogi od njih danas nisu među živima, ali njihove zasluge ostaju kao vječni pečat ne samo u SRNI, već i u srpskom novinarstvu.

Najbolja potvrda uspjeha SRNE jeste činjenica da su njene vijesti u to ratno vrijeme preuzimali vodeće svjetske agencije Rojters, AFP, AP, ITAR-TASS, RIA Novosti, DPA, BTK, japanski KJOTO, italijanska ANSA, te oko 120 drugih korisnika sa prostora bivše Jugoslavije i iz svijeta.

U ratnim godinama Srnina dopisnička mreža izrasla je do 48 dopisnika iz Republike Srpske, 10 dopisništava iz Srbije i Crne Gore, dopisništva iz Vukovara i Knina, kao i 22 dopisnika iz inostranstva.

Od osnivanja SRNA je objavila više od 3,5 miliona informacija – vijesti, izvještaja, reportaža, intervjua, analitičkih tekstova, audio i video izvještaja, te fotografija.

Novinska agencija Srpske dnevno produkuje u prosjeku 250 informacija, a u 2023. godini ukupno je emitovano vijesti po rubrikama 122.786, te 40.785 fotografija, 3.291 video i 2.613 fono zapisa.

Zahvaljujemo svim korisnicima na dosadašnjoj saradnji sa željom da ona bude još uspješnija, a SRNA će odgovorno i profesionalno nastaviti da radi na dobrobit Republike Srpske i njenih građana.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *