Srbija uvozi hljeb: Udvostručene količine tokom prethodne godine

Srbija je u posljednjih godinu dana više nego udvostručila uvoz hljeba i pekarskih proizvoda.

Prethodne 2019. godine na tržište je dopremljeno oko 6.000 tona „svježeg“ hljeba, peciva i tosta u vrijednosti od 6,8 miliona evra, piše danas „Politika“.

Kako list navodi, vekne su najviše stizale iz Rumunije, Njemačke, Bugarske, pa i iz Hrvatske. U koju je, prema nedavno objavljenim podacima, od njenog ulaska u EU, znatno povećan uvoz hljeba, prenosi B92.

„Zvuči nevjerovatno, jer većini potrošača nije poznato da im trgovci i pekari uveliko prodaju vruć hljeb i pecivo koji su na naše tržište stigli u šleperima. Prethodno pripremljeni i zamrznuti nekada i hiljadama kilometara daleko“, piše „Politika“.

List dodaje da se pecivo pred očima kupaca samo „dopeče“, uglavnom u trgovinskim i pekarskim lancima, i prodaje kao svježe.

Poznavaoci tržišta objašnjavaju da se sve više zamjenjuje tradicionalno pekarstvo. Ta tehnika pripremanja hljeba i peciva naziva se „Parbejking“, (djelimično pečeni, a onda brzo zamrznuti spremni za transport).

Na taj način smanjuju se troškovi proizvodnje, jer trgovci u svakom trenutku mogu da isporuče hljeb i pecivo identičnog kvaliteta i više im nisu potrebni visokokvalifikovani pekari, jer „svaki zaposleni može da gotovo pripremljene proizvode ispeče i postavi na police“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *