Srbija u odlučujućoj šestoj nedjelji /VIDEO/

Srbija se nalazi u šestoj nedelji epidemije koronavirusa koji je do sada odneo 80 života. Jutros je završen trodnevni policijski čas koji je trajao punih 60 sati. Vaskrs ćemo ove godine proslaviti u svojim srcima, uglavnom u svojim domovima, rekao je predsednik Aleksandar Vučić i ukazao da nije realno očekivati da ne bude zabrane kretanja za vaskršnje praznike. A zbog kršenja mjera, hapšenja u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se nada da će sa njegovim sinom Danilom, hospitalizovanim na Infektivnoj klinici, biti sve u redu, i da će u utorak ili srijedu on moći da ide na sajam, ali da će to teško biti prije petka. Vučić kao i cijela Srbija i dalje ne pominju predsjednikovo testiranje na korona virus. 

Na sjednici Kriznog štaba biće donijeta odluka koliko će trajati policijski čas tokom Uskrsa. A širom regiona hapšenja, sveštenika, a u Srbiji je danas je uhapšen direktor Gerontološkog centra u Nišu gde je registrovano 135 zaraženih korisnika i četiri zaposlena. Uhapšen je 47-godišnji M.S. iz Niša zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo teško delo protiv zdravlja ljudi u vezi sa krivičnim delom prenošenje zarazne bolesti.

Privodili su i u Crnoj Gori. I to mitropolita Amfilohija i još jednog sveštenika zajedno s njim. Privedeni su pod optužbom da su kršili zabranu okupljanja, koja je dio striktnih epidemioloških mjera.

Međutim, Vlast u Crnoj Gori optužuju da koristi koronavirus za obračun sa SPC. Ljubljanski Međunarodni institut za bliskoitočne i balkanske studije, upozorava na “friziranje informacija” iz Crne Gore.

I u Hrvatskoj će protiv 70-godišnjeg župnika crkve na kod Splita biće podnesena prijava  zbog narušavanja javnog reda i mira na štetu okupljenih građana. Dok će protiv tri lica biti podnesene krivične prijave zbog napada na novinara i snimatelja. Okupljanje u ovoj crkvi na dan Uskrsa bilo je protivno odluci o mjerama. Tokom izvještavanja napadnuti su i povrijeđeni novinarka i snimatelj, za šta su osumnjičena tri lica.

Građani Crne Gore bi drugu polovinu maja mogli da dočekaju sa postepenim ukidanjem pojedinih mjera koje su donesene u borbi protiv virusa korona, saopštio je ministar zdravlja.

U Hrvatskoj je, 1600 osoba zaraženo koronavirusom, 23 su preminule, a ozdravile su 373 osobe. U Sloveniji su od virusa korona preminule još dvije osobe, što je ukupno 55 od početka epidemije. Dok je registrovano još sedam novozaraženih, čime je ukupan broj pozitivnih na novi virus 1.212.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *