Srbija: Od ponedjeljka otvaranje tržnih centara, od 19. aprila učenici u školama /VIDEO/

Epidemijska situacija je još u statusu vanredne, uočava se blaga tendencija pada novopotvrđenih slučajeva. Ako se takav trend nastavi, od ponedjeljka moguće otvaranje tržnih centara. Ugostiteljski objekti u zatvorenom prostori u dalje neće moći da rade. Od 19. aprila onlajn nastava će se svesti samo na lokalne procjene, rečeno je nakon sjednice Kriznog štaba Srbije.

Srbija bi mogla da uvede obaveznu vakcinaciju za zdravstvene radnike kako bi suzbila širenje korona virusa. Vlada bi za nekoliko dana mogla da razmatra ovaj prijedlog, rekao je Zlatibor Lončar Rojtersu.

Direktor Ljekarske komore Srbije Milan Dinić smatra da je pitanje obavezne vakcinacije zdravstvenih radnika čisto pravno pitanje

Do sada je vakcinisano pola miliona Beograđana. Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler kaže za RTS da su istraživanja pokazala da vakcinisani bitno manje prenose virus.

Američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri provjerio je danas nivo nakon vakcinacije Fajzerovom vakcinom.

Mjere da ostanu, iako imamo pad novooboljelih, stava su u Institutu ua javno zdravlje Crne Gore. Iz Instituta za javno (IJZ) zdravlje poručili su da trenutno nijedna vakcina protiv virusa korona nije predviđena za upotrebu kod djece, dok se samo “fajzerova” može koristiti za imunizaciju za uzrast od 16 do 18 godina. U Crnoj Gori predlažu i  da sve turističke organizacije i ugostiteljski objekti uvedu bedž da su konobari, kuvari, šefovi recepcije i ostalo osoblje vakcinisani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *